Finančni trgi

Prispevki

Bo Hrvaška v 2016 padla v rececijo?

Bo Hrvaška v 2016 padla v rececijo?
January 12
08:23 2016

Najslabšim gospodarstvom na svetu letos ne bodo pomagale nobene novoletne zaveze. Večini bo leto 2016 po Bloombergovi raziskavi prineslo le še večje razočaranje.

Z nafto bogata Venezuela bo po napovedih Bloombergovih analitikov letos doživela 3,3 odstotno krčenje BDP-ja, kar jo uvršča na zadnje mesto med 93 državami v njihovi analizi. Sledila jim bo Brazilija, zadolžena Grčija in Rusija, ki je v težavah zaradi padca cen surovin.

Spodaj je 10 držav z najslabšo napovedano rastjo

Tabela

Klub držav v recesiji

Klub v katerem se ne želi znajti nobena država gosti letos nekaj presenečenj. Med državami, ki imajo 50 odstotkov možnosti za dve četrtletji z krčenjem gospodarstva se je tako znašel tudi Tajvan. Njegova letna gospodarska rast se je iz 4 odstotkov v prvem lanskem četrtletju, zaradi padca izvoza v kitajsko v tretjem četrletju obrnila na -0,6 odstotka.

V 2015 najbogatejši izgubili milijarde na borzi, kaj narediti, da v 2016 ne ponovite njihovih napak?

Kljub temu, da naj bi letos dosegla 1,2 odstotno gospodarsko rast, pa naj bi bila Ukrajina, ki je lani pristala med državami z najslabšo gospodarsko rastjo, še vedno v nevarnosti. Ekonomisti so dejali, da ima država v naslednjih 12 mesecih 60 odstotno možnost recesije, kar jo skupaj z Argentino uvršča na tretje mesto.

Recesija

Latinska Amerika

Najslabši so obeti za Venezuelo, ki ji primanjkuje tako osnovnih dobrin, kot so zdravila. Državo je prizadel zlom cene nafte, ki predstavlja 95 odstotkov vsega izvoza države, zato čaka državo že tretje zaporedno leto recesije. Edina dobra novica za državo je dejstvo, da je po 16 letih socialistične vlade, letos uspelo opozicijskim strankam prevzeti nadzor nad kongresom, kar bi lahko opogumilo nekatere pogumne vlagatelje.

Tudi drugot v regiji stvari niso dosti boljše. Po napovedih analitikov naj bi Brazilija letos zašla v najhujšo recesijo po letu 1901. Dve glavni bonitetni hiši, pa sta oceno njihovega dolga že znižali na "junk" nivoje.

Graf 1

V sosednji Argentini poiskuša novo izvoljeni predsednik Mauricio Macri državo usmeriti v novo smer, s čimer se želi izogniti gospodarski katastrofi in preprečiti padec BDP-ja. Po prisegi v decembru je že začel izvajati ukrepe za spodbujanje rasti in zajazitev finančnega primanjkljaja države.

Evropa

Grčija, ki je lani niso izgnali iz evrskega območja in je uspela dokapitalizirati bančni sektor v težavah se bo tudi letos soočala z velikimi izzivi. Gospodarstvo se bo letos skrčilo za 18 odstoka, kar bo še dodatno otežilo odplačevanje stotini milijard evrov, ki jih Grčija dolguje mednarodnim posojilodajalcem. Resen odpis dolgov bo še naprej težko dosegljiv. Poleg tega pa se bo država še naprej soočala z invazijo migrantov iz arabskega sveta.

Rusija bo letos ostala v negativnem območju, potem ko se je njeno gospodarstvo v prvih devetih mesecih lanskega leta skrčilo za 3,6 odstotka, kljub temu pa naj bi državi uspelo izziti iz najdaljšega obdobja recesiji v zadnjih dveh desetletjih. Sankcije iz strani Evropske unije in ZDA, skupaj z nizkimi cenami nafte, ki v proračunske prihodke države prispeva 40 odstotkov so tako terjali svoj davek.

Graf 2

Med desetimi najslabšimi gospodarskimi predstavami naj bi se letos znašle tudi Finska, Švica in Hrvaška. Finska je v težavah zaradi bližnje in gospodarskega sodelovanja z Rusijo, medtem ko Švica še vedno okreva po odločitvi centralne banke, da preneha z vezavo vrednosti franka na evro, ki je škodil izvozu in turizmu. Hrvaška je v težavah zaradi slabega izvajanja reform in neučinkovitega gospodarstva, možnost za recesijo v državi pa je letos 22 odstotna.

Azija

Z deflacijskimi težavami obtežena Japonska, naj bi letos dosegla 1 odstotno gospodarsko rast, kar je mnogo slabše od številnih sosed, ki naj bi bi bile letos med najbolj rastočimi gospodarstvi. Državni kabinet je nedavno odobril za prihodnje fiskalno leto odobril rekordno visok proračun, s čimer stavijo na to, da bodo začele finančne spodbude in reforme na trgu dela spodbujati gospodarsko rast.

-1x-1

Vir: Bloomberg

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce