Finančni trgi

Prispevki

Bo leta 2012 konec sveta? Ne.

Bo leta 2012 konec sveta? Ne.
January 04
10:23 2011

Bolj ko se bliža leto 2012, bolj nas zaskrbljeni psevdoarheologi in drugi samooklicani strokovnjaki opozarjajo na starodavne prerokbe Majev in njihov koledar, ki da se bo končal 21. decembra 2012.


Stvar se je tako razpasla, da jo je pograbil tudi Hollywood in posnel nekaj filmov o tej temi, med njimi je bil najvidnejši visokoproračunski 2012 , ki z najsodobnejšimi posebnimi učinki opiše, kaj se zgodi, če se poravnajo planeti v našem osončju, kar so menda predvideli Maji, na zimski solsticij leta 2012 - apokalipsa.

Če že povsod lahko beremo o majevskih mojstrih astronomije in njihovih napovedih prihodnosti, ali je morda v vsem skupaj tudi kaj resnice? Niti ne, pravi slovenski arheolog Ivan Šprajc.

Majevski koledar se ne konča z letom 2012, pravi dr. Ivan Šprajc. »Edino, kar je res pri vsem tem cirkusu, je to, da bi bil 21. december 2012, če bi Maji še uporabljali svoj koledar, eno lepo okroglo število, nekaj takšnega kot 1. januar 2000 - in tudi pri nas je bil pravi cirkus zaradi novega tisočletja.« Datum 21. december 2012 bi se v majevskem koledarju pisal kot 13.0.0.0.0.

To okroglo število v majevskem dvajsetiškem sistemu predstavlja število dni, ki so minili od začetka njihovega štetja, to pa seže v daljno preteklost, do 11. avgusta 3114 pred našim štetjem. Tedaj seveda ni bilo Majev, datum so za nazaj izračunali njihovi predniki Olmeki, pojasnjuje Šprajc.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce