Finančni trgi

Prispevki

Bruselj od Appla zahteva plačilo do 13 milijard evrov davčnnih obveznosti

Bruselj od Appla zahteva plačilo do 13 milijard evrov davčnnih obveznosti
August 30
06:27 2016

Applu bi lahko uradniki Evropske unije za varstvo konkurence, naložili plačilo na milijarde evrov neplačanih davkov v Irski. Končna odločitev, ki jo pričakujejo v torek, bo objavljena po treh letih trajajoči preiskavi o Applovih irskih davčnih zadevah, ki so jih pri EU že prej označili kot nezakonite. Dnevnik Financial Times je tako poročal, da bi lahko višina kazni dosegla več milijard evrov, kar bi bila največja davčna kazen v zgodovini Evrope. Apple in irska vlada se bosta sicer po vsej verjetnosti na sodbo pritožili.

V skladu z zakonodajo EU namreč nacionalni davčni uradi ne smejo dajati davčnih ugodnosti izbranim podjetjem - to bi lahko EU imela za nezakonito državno pomoč. Po mnenju organov EU so tako sklepi, ki jih je irska vlada sprejela v letih 1991 in 2007, Applu dovoljevali zmanjšanje davčnih obveznosti na Irskem.

ZDA kritične do EU preiskave pred odločitvijo o Applu

Struktura podjetja Apple, družbi omogoča, da svojo mednarodno prodajo legalno kanalizira prek Irske, s čimer lahko izkoristijo prednosti tamkajšnjega davčnega dogovora. Med današnjo tiskovno konferenco evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager, naj bi tako izvedeli oceno koliko denarja, bo moral Apple plačati za nazaj. Vseeno pa bodo morale točen znesek izračunati irske oblasti.

Ameriška opozorila

Preiskavo Appla in preostalih ameriških družb, so medtem kritizirale oblasti v ZDA. Prejšnji teden je tako ameriško finančno ministrstvo dejalo, da je Evropska komisija pred tem, da postane "nadnacionalni davčni organ", ki lahko obide davčna pravila svojih držav članic.

Bruselj naj bi po opozorilih ministrstva za ocenjevanje primerov, ki vključujejo ameriška podjetja uporabljal drugačne vrsto meril. Hkrati so dodali, da so možne kazni "zelo zaskrbljujoče". Apple ni edina družba, ki se je zaradi ugodnih davčnih poslov v EU znašla v preiskavi. Lani je tako evropska komisija Nizozemski naložila naj od družb Starbuck in Fiat zahteva plačilo do 30 milijonov evrov zaostalih obveznosti.

Apple bi se lahko potencialno soočal z veliko višjim računom, vseeno pa družba, ki ima denarne rezerve v višini 175 milijard evrov z plačilom ne bi smela imeti težav. Kljub temu pa bi lahko bili pri Applu po odločitvi, za nazaj preračunati svoje knjigovodske izkaze.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles