Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev
May 28
06:18 2020

Skoraj 13,000 delavcev družbe Boeing večinoma iz ZDA, naj bi v prihodnjih tednih izgubilo službo, ko bodo začeli delovati varčevalni ukrepi ameriškega letalskega velikana. Hkrati se v prihodnosti pričakujejo tudi nadaljnja odpuščanja drugod po svetu.

Odpuščanja delavcev sicer ne prihajajo kot presenečenje, saj je Boeing prejšnji mesec razkril svoje načrte za 10 odstotno zmanjšanje delovne sile, kar znaša približno 16,000 delovnih mest.

"Želim si, da bi obstajal kak drug način postopanja," je v elektronskem sporočilu osebju zapisal izvršni direktor Dave Callhoun.

Francija objavila 8 milijard evrov težek načrt za reševanje avtomobilske industrije

Boeing je v težave zašel zaradi padca povpraševanja po letalih, saj so potovanja med pandemijo kitajskega virusa močno upadla in povečala pritisk na podjetje, ki je bilo že tako v krizi zaradi dveh usodnih nesrečah letala 737 Max in globalne prizemljitve tega modela.

V aprilu so kupci preklicali naročila za več kot 100 letal 737, hkrati pa je družba sporočila, da niso prejeli nobenih novih rezervacij. Boeing je sicer v sredo sporočil, da so v svoji tovarni v mestu Renton v "nizkem obsegu" začeli z ponovnim izdelovanjem letal 737 Max, hkrati pa so ugotovili, da so nekatere letalske družbe poročale o znamenjih okrevanja.

"Toda ti znaki morebitnega okrevanja še ne pomenijo, da je svetovne zdravstvene in gospodarske krize konec," je dejal Callhoun. "Naša industrija se bo vrnila, vendar bo trajalo več let predenj se bomo vrnili na stanje izpred dveh mesecev."

Še pred pandemijo se je je pričakovalo, da bo kriza Boeinga, ki je bil januarja prisiljen v zaustavitev proizvodnje letal modela 737, velika zavora za ameriško gospodarstvo. Dobavitelji, kot so General Elelctric in Spirit AeroSystems Holdings , so prav tako napovedali velika zmanjševanja delovnih mest.

Število izgubljenih delovnih mest potrjeno v sredo vključuje 6670 neprostovoljnih odhodov in 5520 prostovoljnih odpuščanj v ZDA.

Družba, ki izven ZDA zaposluje 18,000 ljudi, je sporočila, da bodo v svoji kanadski tovarni v mestu Winnipeg odpustili 400 ljudi, dodatnih 230 odpuščanj pa bodo opravili v svoji tovarni Avstraliji. Obe omenjeni tovarni proizvajata dele za izdelavo komercialnih letal.

Boeing je dejal, da bo "več tisoč preostalih odpuščanj v prihodnjih mesecih opravljenih v veliko manjših skupinah."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce