Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing in FAA naj bi ta teden začela z testnimi leti letal 737 Max

Boeing in FAA naj bi ta teden začela z testnimi leti letal 737 Max
June 29
05:46 2020

Prizadevanja družbe Boeing, da v operativno uporabo spet vrne svoja letala modela 737 Max se soočajo s prelomnim tednom, ko naj bi začeli z testnimi leti za preizkušanje varnostni letenja. Piloti in tehnični strokovnjaki iz regulativnih organov in družbe naj bi načrtovali tridnevne preizkuse, ki se naj bi po poročanju medijev začeli danes.

Najbolj prodajan model Boeingovega letala je sicer prizemljen že od lani, potem ko je v dveh nesrečah njihovih letal umrlo 346 oseb.

Začetek testov predstavlja za Boeing mejnik, a tudi če bodo le ti potekali brez težav, bo potrebnih še več mesecev nadaljnjih varnostnih pregledov.

Letalski regulativni organi so floto letal 737 Max prizemljili pred približno 15 meseci, potem ko je v obdobju petih mesecev prišlo do dveh nesreč, letalskih družb Lion Air in Ethiopian Airlines.

Boeing bo odpustil skoraj 13,000 delavcev

Odredba je sprožila finančno krizo 103 leta stare družbe poleg tega pa so jih tožile družine žrtev nesreče, sprožila pa so se tudi vprašanja o tem kako sta Boeing in Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) izvajala postopek varnostne odobritve.

Preiskovalci so za nesreči okrivili napake v sistemu za nadzor letenja, ki jih Boeing že mesece prenavlja, da bi izpolnil nove varnostne zahteve.

Letalo 737 Max napolnjeno s opremo za testiranje, bo opravilo serijo scenarijev med poleti, ki bodo potekali v bližini Boeingove proizvodne baze v Seattlu.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters, bodo piloti namenoma sprožili ponovno programirano opremo za preprečevanje izgube vzgona, znano pod kratico MCAS, ki je bila odgovorna za obe nesreči.

Tako FAA, kot Boeing naj bi po poročanju medijev upali, da se bo postopek testiranja začel v ponedeljek, če ne bo prišlo do nenadejanih zapletov.

Pri FAA so v nedeljo v elektronskem sporočilu ameriškemu kongresu potrdili, da so odobrili certificiranje ključnih testnih poletov prizemljenih letal 737 Max.

V elektronskem sporočilu je bilo zapisano, da "FAA ni sprejela odločitve o vrnitvi v operativno rabo" in ima pred sabo še nekaj dodatnih korakov predenj bodo to lahko storili.

Preizkusni poleti so bili sicer načrtovani že za lansko leto, vendar so preiskave ugotovile vrsto novih varnostnih vprašanj, ki so povzročile zamudo pri ponovni vrnitvi v uporabo.

Za analizo zbranih podatkov s testnih poletov bi lahko potrebovali več tednov. A tudi, če bo ta postopek uspešno zaključen, bo za odobritev evropskih in kanadskih regulativnih organov potrebnih še več preizkusnih letov in usposabljanj pilotov.

Pri Evropski agenciji za varnost v letalstvu vztrajajo, da odobritev letenja iz strani FAA ne bo pomenila samodejnega dovoljenja za opravljanje letov v Evropi.

Med evropskimi letalskimi družbami, ki imajo v svojih flotah letala 737 Max najdemo Norwegian Air, TUI in Icelandair, hkrati pa so ta tip letala naročile še številne druge evropske letalske družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce