Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing je dosegel sporazum z brazilskim izdelovalcem letal Embraer

Boeing je dosegel sporazum z brazilskim izdelovalcem letal Embraer
July 06
07:31 2018

Boeing se je dogovoril za prevzem nadzora nad delom družbe Embraer za izdelavo komercialnih letal. predlagano skupno podjetje bo dalo ameriškemu letalskemu velikanu pomemben delež na trgu manjših potniških letal. Boeing je sicer posel z brazilskim Embraerjem zasledoval že dlje časa.

Nujnost potrebe po dogovoru je postala očitna pred kratkim, ko je Boeingov glavni rival Airbus prevzel nadzor nad regionalnim letalskim programom Bombardirjeve serije C. Njihov dogovor z kanadsko družbo je tako grozil, da bo Airbusu prinesel znatno prednost na svetovnem trgu.

GM svari pred uvedbo uvoznih dajatev na avtomobile

Sporazum, ki je vrednost komercialnega dela poslovanja družbe Embraer ocenil na 4,75 milijarde dolarjev, bo obnovil enakovrednost med Boeingom in Airbusom.

Po predlaganem sporazumu bo poslovanje podjetje Embraer prešlo v novo skupno podjetje, v katerem bo imel Boeing 80 odstotni lastniški delež v vrednosti 3,8 milijarde dolarjev.

Družba Embraer je sicer brazilski industrijski velikan in glavni proizvajalec njihovih vojaških sistemov. Novica o sporazumu je delnice družbe na borzi v Sao Poulu v četrtek pognala 10 odstotkov višje. Kljub temu so nekateri vlagatelji upali, da bo delež Embraerja v novem skupnem podjetju višji od 20 odstotkov.

Izvršni direktor družbe Boeing, Dennis Muienburg je dejal: "S oblikovanjem tega strateškega partnerstva bomo idealno pozicionirani za ustvarjanje znatne dodatne vrednosti tako za kupe iz podjetij, kot zaposlene in delničarje ter za Brazilijo in ZDA."

Boeing je dejal, da naj bi posel dokončali do konca prihodnjega leta, saj čakajo na potrebne odobritve.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce