Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing je lani zabeležil najslabše prodajne številke v dolgem času

Boeing je lani zabeležil najslabše prodajne številke v dolgem času
January 15
06:48 2020

Boeing je poročal o najnižjih letnih naročilih letal v zadnjih dveh desetletjih, medtem ko ostaja v krizi zaradi svojega modela 737 Max. Družba, je hkrati dejala, da so dobave letal lani dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih. Poleg tega je ameriška družba letos izgubila naziv največjega proizvajalca letal na svetu, saj jo je prehitel evropski Airbus.

Model 737 Max je sicer prizemljen že od lanskega marca, potem ko je bil v dveh nesrečah ubitih 346 ljudi.

Boeing je dejal, da so neto naročila v letu 2019 po odpovedih dosegla zgolj 54 letal. V letu pred tem je bilo novih naročil kar 893. Hkrati je družba lani dostavila samo 380 letal, kar predstavlja 53 odstotni padec in najnižje število po letu 2007.

ZDA Kitajske ne označujejo več kot valutnega manipulatorja

Podjetje je prejšnji mesec ustavilo proizvodnjo svojega najbolj prodajanega komercialnega modela letala. Prizemljitev modela 737 Max hkrati pomeni, da podjetje teh letal ne more dostaviti svojim kupcem.

V primerjavi je njihov glavni tekmec Airbus v začetku tega meseca dejal, da je lani dostavil rekordnih 863 letal, po odpovedih pa so zbrali tudi 768 neto naročil.

Dobra novica za ameriškega izdelovalec letal je, da je bilo v zadnjih treh mesecih lanskega leta dobavljenih rekordno število letal 787 Dreamliner. Družba je tako dostavila 45 teh širokotrupnih letal, ki so prvič poletela v letu 2011.

Novi izvršni direktor družbe David Calhoun je v ponedeljek prevzel vodilno mesto v družbi. Ob prevzemu dolžnosti je Calhoun dejal, da je "samozavesten glede prihodnosti" podjetja, saj je osebju povedal, da bo njihov "glavni poudarek" vrnitev modela 737 Max k operativnemu letenju.

Na funkciji je nadomestil Dennisa Muilenburga, ki je bil odpuščen prejšnji mesec, kar so pri podjetju opisali, kot potezo za "ponovno vzpostavitev zaupanja" v Boeing.

Poleg tega letalska industrija čuti tudi pritisk zaradi strahu pred globalno upočasnitvijo gospodarstva in trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce