Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing je nepravilno ocenil reakcije pilotov letal 737 Max

Boeing je nepravilno ocenil reakcije pilotov letal 737 Max
September 27
06:56 2019

Boeing bi moral v svoji varnostni oceni letal Boeing 737 Max več pozornosti nameniti temu, kako se piloti odzivajo na izredne razmere, so dejali vodilni iz ameriške uprav za promet. Letala tipa 737 Max so tako po dveh tragičnih nesrečah prizemljena že vse od marca.

Ameriška zvezna uprava za letalstvo (FAA) se mora zdaj odločiti ali je letalo varno za letenje.

Po navedbah ameriškega nacionalnega odbora za varnost prometa (NTSB), posadke v usodnih nesrečah "niso reagirale tako, kot sta Boeing in FAA domnevala, da bodo".

Nova odpoved naročil za Boeingova letala 737 Max

Letala 737 Max ne letijo več vse odkar je letalo družbe Ethiopian Airlines 10. marca strmoglavilo kmalu po vzletu, pri čemer je umrlo vseh 157 potnikov in članov posadke na krovu. Nesreča je sledila tragedijo leta Lion Air 28, v kateri je umrlo 189 ljudi.

V obeh primerih so se preiskovalci osredotočili na vlogo programskega sistema MCAS, ki je zasnovan za olajšanje letenja z letalom.

Preiskava je pokazala, da je programska oprema in okvara senzorjev pripomogla k temu, da piloti niso uspeli več nadzirati letala. Pri Boeingu so dejali, da pregledujejo programsko opremo letala za izboljšanje zaščitnih ukrepov.

A zdaj je direktor NTSB-ja za letalsko varnost Dana Schulze dejal, da Boeing "ni preučil vseh možnih opozoril in napotkov na krovu s katerimi bi se lahko morali piloti soočati, ko se je ta posebna okvara zgodila na letih Lion Aira in Ethiopian Airlinesa".

V začetku tega meseca je evropski nadzornih za varnost v letalstvu, Evropska agencija za varnost v letalstvu (EASA), dejala, da ne bo sprejela sodbe ZDA o tem ali je letalo 737 Max varno ali ne. Namesto tega bodo pri agenciji opravili lastne preizkuse, preden se bodo odločili za ponovno odobritev komercialnih letov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce