Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Boeing je zaskrbljen zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko

Boeing je zaskrbljen zaradi trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko
July 16
07:45 2018

Vodja ameriškega vesoljsko-letalskega velikana Boeing je opozoril pred morebitno škodo zaradi naraščajočega trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko. "Letalska industrija je najbolj uspešna na prostem in odprtem trgu," je dejal izvršni direktor družbe Dennis Muilenburg.

Hkrati je izrazil svojo zaskrbljenost, da bi lahko uvozne dajatve povišale stroške poslovanja za proizvajalce letal. "Letalski sektor prinaša gospodarske koristi po vsem svetu," je dodal.

Ker si ZDA in Kitajska med seboj nalagata nove uvozne dajatve , je Muilenburg dejal, da si Boeing želi najti "alternativne rešitve" za trgovinske spore. "Zaskrbljeni smo, da bi lahko ti ukrepi vplivali na stroške dobavne verige - saj te tečejo v obe smeri, saj gre za zapleteno mrežo po vsem svetu."

Boeing je dosegel sporazum z brazilskim izdelovalcem letal Embraer

Muilenburg je v pogovoru z novinarji na letošnjem letalskem sejmu v mestu Farnborough, vztrajal, da mora Bela hiša poslušati argumente njegovega podjetja. "Veliko se ukvarjamo z obema vladama" je dejal,"naš glas se sliši". Hkrati je izrazil upanje, da bo v sporu prišlo do "dobre rešitve" in dodal: "Naša naloga je ohraniti dolgoročno perspektivo".

Ta mesec so se ZDA odločila za uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 34 milijard dolarjev. V odgovor je Kitajska sprejela enakovredne uvozne dajatve na uvoz iz ZDA, kot sta svinjina in soja.

Ameriški predsednik Donald Trump se je na kitajske protiukrepe odzval z grožnjo, da bo uvedel dodatne uvozne dajatve na kitajsko blago v vrednosti 200 milijard dolarjev. Kitajska je že napovedala, da se bo odzvala z lastnimi protiukrepi.

ZDA so uvedle tudi uvozne dajatve za jeklo in aluminij - 25 odstotni davek na jeklo in 10 odstotni na aluminij iz Evropske Unije, Mehike in Kanade.

Vse to je vzbudilo zaskrbljenost, da bodo ti trgovinski spori upočasnili svetovno gospodarsko rast.

Muilenburg je dejal, da Boeing še ni občutil vpliva uvoznih dajatev na svoje poslovanje, vendar je dodal, da "je retorika o potencialni kazenskih ukrepih, za nas zaskrbljujoča".

Glede Kitajske je Muilenburg dejal, da Peking "dobro razume" potrebo po širitvi svojih letalskih in vesoljskih zmogljivosti, za spodbujanje svoje gospodarske rasti. "Razumemo, da je njihov dolgoročni cilj, da postanejo globalni konkurent. Ideja skupnega delovanja, sodelovanja in konkuriranja na Kitajskem - to je njihov poslovni model - ni nova."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce