Finančni trgi

Prispevki

Bolgari ne verjamejo v evro, zato ga nočejo imeti!

Bolgari ne verjamejo v evro, zato ga nočejo imeti!
July 14
15:25 2012

Bolgarija trenutno nima nobenih načrtov, da bi se pridružila mehanizmu fiksnih in nepreklicnih deviznih tečajev valut članic do skupne evropske valute (ERM II), ki predstavlja zadnjo stopnico pred prevzemom evra, je pred dnevi sporočil bolgarski finančni minister Simeon Djankov. V Bolgariji so namreč zaskrbljeni zaradi težav v območju evra.

"Bolgarije trenutno ne zanima vstop v ERM II, čakalnico pred vstopom v območje evra," je po poročanju bolgarske tiskovne agencije BTA povedal Djankov. "Čeprav smo pripravljeni storiti ta zadnji korak pred vstopom v območje evra, mislim, da ni v našem interesu, da to storimo prav zdaj," je prepričan minister.

V Bolgariji pozorno spremljajo negotove razmere v območju skupne evropske valute, zato ne želijo hiteti. "Počakali bomo, da se stvari umirijo," je dejal Djankov. Ko je leta 2009 prevzel položaj ministra, si je za glavno nalogo zadal vstop v ERM II.

Bolgarija se je EU skupaj z Romunijo pridružila leta 2007. Čeprav še vedno velja za najrevnejšo članico sedemindvajseterice, je svetovno gospodarsko krizo prestala dobro. Njen javni dolg znaša 15,6 odstotka bruto domačega proizvoda in je eden najnižjih v EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce