Finančni trgi

Prispevki

Bonitetna ocena Grčije tokrat še nižja

Bonitetna ocena Grčije tokrat še nižja
July 25
06:45 2011

Bonitetna hiša Moody's je danes znižala bonitetno oceno Grčije za tri dodatne stopnje oziroma s Caa1 na Ca, tako da je ocena sedaj le stopnjo stran od tiste, ki označuje delno nesposobnost odplačevanja obveznosti (default).

Napovedala je tudi, da bo znova proučila oceno za nove grške obveznice, ki jih bo država izdala obstoječim zasebnim upnikom.

Eden od elementov prostovoljnega prispevka zasebnih upnikov k reševanju Grčije bo tudi zamenjava obstoječih obveznic, ki jim kmalu poteče ročnost, z novimi, ki bodo imele občutno daljšo ročnost, saj bodo zanje jamčile obveznice z najvišjo bonitetno oceno AAA, izdane v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra (EFSF).

Evroskupina v senci grožnje širitve krize o novi pomoči Grčiji

Zasebni upniki Grčije imajo v skladu z dogovorom, ki spremlja dodatno pomoč Grčiji iz javnih virov, na voljo zamenjavo obstoječih obveznic v take s 30-letno zapadlostjo s približno enakimi pogoji odplačevanja.

Refinanciranje Grčije z investiranjem denarja od zapadlih obveznosti v nove 30-letne obveznice s približno enakimi pogoji odplačevanja ter zamenjavo obstoječih obveznic v take s 15-letno ali 30-letno zapadlostjo ob pristanku na določene izgube oziroma nižjo obrestno mero. V prvih treh primerih velja jamstvo EFSF.

Moody's je, tako kot že minuli teden bonitetna agencija Fitch, presodil, da bosta dogovorjena dodatna pomoč Grčiji iz EFSF, ki poleg 109 milijard evrov nove javne pomoči iz tega mehanizma predvideva tudi ugodnejša posojila za nova posojila EFSF, ter oznanjen prispevek zasebnega sektorja povzročila precejšnje izgube za obstoječe zasebne upnike.

Po navedbah Inštituta za mednarodne finance (IIF), v okviru katerega so se banke dogovarjale o prispevku k pomoči Grčiji, naj bi zasebni upniki v okviru te zamenjave utrpeli neto izgubo v višini 21 odstotkov.

Bonitetna hiša zato ocenjuje, da bo šlo skoraj gotovo za zamenjavo obveznic iz nuje oziroma pod grožnjo siceršnjih še višjih izgub.

Zaradi negotovosti glede dejanske kakovosti novih instrumentov, ki jih bodo vlagatelji dobili v zameno, pa je Moody's napovedal, da bo oceno teh novih obveznic proučil po koncu zamenjave.

Moody's kljub temu previdno optimistično meni, da bo dogovor iz minulega vseeno povečal verjetnost, da bo Grčija s časom lahko stabilizirala in tudi zmanjšala svoje dolžniško breme, prav jo na srednji rok čakajo še zelo veliki izzivi na tej poti. Dogovor naj bi prispeval tudi k omejitvi nevarnosti širjenja dolžniške krize na druge članice območja evra, kot sta na primer Španija in Italija.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles