Finančni trgi

Prispevki

Borza v Atenah danes spet odprta, pričakujejo se globoki padci

Borza v Atenah danes spet odprta, pričakujejo se globoki padci
August 03
07:57 2015

Atenska borza, ki bo svoja vrata danes zjutraj odprla prvič po petih tednih, naj bi po napovedih analitikov danes izgubila več kot 20 odstotkov vrednosti.

Borza se je sicer zaprla tik predenj je grška vlada na vrhuncu dolžniške krize, sprejela ukrep nadzora nad kapitalom.

Trgovalci so dejali, da pričakujejo ostre izgube zaradi velikega navala prodajalcev in strahov pred poslabšanjem gospodarskega stanja v Grčiji.

Glavni trgovalec pri družbi Beta Securities, Takis Zamanis je med pesimisti. "Možnosti, da bi katerakoli delnica danes dosegla pozitivno rast so skoraj nične," je dejal. "Pojavlja se veliko negotovosti glede zmožnosti vlade za podpis... dogovora o finančni pomoči v roku in možnost novih predčasnih volitev."

Dokapitalizacija bank

Zelo verjetno bodo najbolj hudo prizadete delnice grških bank, ker potrebuje grški finančni sektor nujno dokapitalizacijo.

Grčija v negotovosti zapira banke in omejuje dvig gotovine na bankomatih

V poročilu časopisa Avgi, ki je blizu vladi Aleksisa Ciprasa, so dejali, da bodo Atene za ta mesec za dokapitalizacijo bank zaprosile za 10 milijard evrov pomoči.

Delnice bank predstavljajo skoraj 20 odstotkov glavnega indeksa na borzi v Atenah. Delnice Grške narodne banke, ki kotirajo na borzi v ZDA so medtem, ko je bila borza v Grčiji zaprta izgubile več kot 20 odstotkov vrednosti.

Neki upravljatelj grških skladov je dejal: "Poudarek bo na trgovanju z delnicami bank - te bodo najbolj trpele ker se bodo morali vlagetelji soočiti z razredčitvijo, ki bo posledica dokapitalizacije sektorja."

Grške banke letos ne bodo ustvarile nobenega dobička in so zardi krize pod pritiskov zaradi vse večjega obsega slabih posojil. "Ob ponovnem odprtju borze bi realistično lahko videli padcev v višini med 15 in 20 odstotki," je še dodal.

Čeprav je Grčija prejšnji mesec z upniki dosegla načelni dogovor o finančni pomoči, pa bi lahko politični boji v Atenah zaradi pogojev, ki jih je država morala sprejeti še vedno privedla do novih predčasnih volitev.

Grško gospodarstvo se je potem, ko je Siriza januarja prevzela oblast spet obrnilo v negativno smer. Evropska komisija tako pričakuje, da bo država spet zdrsnila v recesijo, gospodarstvo pa naj bi se letos skrčilo med 2 in 4 odstotki.

Grško gospodarstvo je bilo sicer do leta 2014, v recesiji šest let.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce