Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Ameriške delnice so včeraj okrevale, Trump z ostrim napadom na Fed

Ameriške delnice so včeraj okrevale, Trump z ostrim napadom na Fed
August 08
06:35 2019

Ameriški delniški trgi so se pobrali po velikih izgubah, ki so jih v prejšnjih dnevih sprožile bojazni pred trgovinsko vojno in zdravjem svetovnega gospodarstva. Medtem so se Indija, Tajska in Nova Zelandija odločile za znižanje obrestnih mer, kar je ameriškega predsednika Donalda Trumpa spodbudilo k vnovičnem napadu na Ameriško centralno banko.

Negotovost je sprožila padec cen nafte, ki so se znižale za skoraj 3 odstotke.

Cena zlata je za kratek čas presegal 1500 dolarjev za unčo, kar so nivoji, ki jih nismo videli vse od aprila leta 2013, potem ko se je povpraševanje po varnih zavetjih povečalo.

ZDA so Kitajsko uradno označile za manipulatorja z valutami, svetovni trgi krepko v rdečem

Vsi trije glavni borzni indeksi na Wall Streetu so zjutraj trgovali približno 1,5 odstotka v rdečem, Dow Jones pa je upadel za kar 2 odstotka. A tekom dneva so indeks povrnili skoraj vse izgube. Indeks Dow Jones in S&P 500 sta tako dan zaključila z malenkostnim padcem vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq dan končal celo z pozitivno 0,3 odstotno rastjo.

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump izrazil svoje nezadovoljstvo z ameriško centralno banko in zahteval več gospodarskih spodbud, medtem ko se približujejo predsednike volitve v letu 2020, hkrati pa je banko obtožil, da predstavlja večjo grožnjo kot Kitajska.

Tvitnil je: "Naša težava je Fed, ki je preveč... ponosna, da bi priznala lastno napako, prehitrega zaostrovanja monetarne politike ( in da sem imel prav!)."

Pozneje je pred novinarji v Beli hiši odpravil pomisleke glede padanja cen delnic. "Osebno bi pričakoval še večjo reakcijo trgov. Na koncu bodo indeksi dosegli nove nikoli do sedaj videne nivoje, saj je bila Kitajska za nas, kot sidro razvoja."

Njegovi komentarji prihajajo sredi vse večjih strahov, da bi se lahko povečane trgovinske napetosti med ZDA in Kitajsko v naslednjih mesecih še dodatno stopnjevale. Vlagatelje so dodatno vznemirili tudi šibki podatki o industrijski proizvodnji Nemčije, ki je največje Evropsko gospodarstvo.

"Trgi se zaradi pomislekov glede svetovne gospodarske rasti gibajo navzdol. Pod vprašanj pa prihaja tudi širša temeljna moč gospodarstev po vsem svetu," je dejal mike Loewengart, podpredsednik naložbenih strategij pri družbi E-Trade Financial.

Peter Cardillo iz družbe Spartan Capital Securities, je dodal: "Gre za dejavnik strahu pred trgovinsko vojno in njen vpliv na rast. Stvari kar same padajo iz postelje. To jutro je močno narasla vrednost zlata. Jasno je da vlagatelji bežijo v varna zavetja."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce