Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli v rdečem

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli v rdečem
February 11
07:14 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele slabo, saj se vlagatelji niso mogli otresti zaskrbljenosti glede globalne rasti, ameriške politike in trgovinske vojne med Kitajsko in ZDA, zaradi česar so se odločili za ohranitev sredstev v varnih zatočiščih, kot je dolar, ki je v primerjavi z drugimi valutami dosegel najvišjo vrednost v zadnjih šestih tednih.

Kitajske delnice so po koncu praznovanja lunarnega novega leta teden začele z pozitivno rastjo. Indeks kitajskih bluečipov je tako pridobil 0,4 odstotka vrednosti, medtem ko so avstralske delnice padel za 0,6 odstotka, južnokorejske pa za 0,2 odstotka.

Pričakuje se sicer, da bo obseg trgovanja majhen, saj so japonski borzni trgi zaradi počitnic danes zaprti.

Apple po nekaj mesecih spet najvrednejše podjetje v ZDA

Vlagatelji se sedaj ozirajo proti trgovinskim pogovorom med ZDA in Kitajsko, ki bodo ta teden potekali v Pekingu.

"Ko smo v petek odšli domov, so azijski trgi teden zaključili z padcem vrednosti... kar kaže na povečanje bojazni glede tega ali bo ZDA in Kitajski uspelo doseči dogovor za umiritev trgovinskih napetosti pred rokom, ki se izteče 1. marca," je povedal strateg Rodrigo Catril, iz National Australia Bank.

"Negotovost glede trgovine skupaj z naraščajočo zaskrbljenostjo glede obsega sedanje upočasnitve svetovne gospodarske rasti je povečala povpraševanje po osnovnih globalnih obveznicah," je dejal Catril.

Propad pogovorov med demokrati in republikanci prek vikenda glede sprejema zakonodaje o pridržanju nezakonitih imigrantov je povečal tudi možnost ua drugo zaprtje delovanja ameriške vlade. Ta razvoj dogodkov je še eden od dodatnih pritiskov na trge, ki so že sedaj pod vplivom slabih novic o svetovnem gospodarstvu.

Prejšnji teden je tako Evropska komisija močno znižala napoved rasti za evroobmočje za letošnje in prihodnje leto, medtem ko je ameriški predsednik Donald Trump sporočil, da se nima namena sestati z kitajskim kolegom Ši Jinpingom pred 1. marcem ko se konča rok za dosego trgovinskega sporazuma.

"Rast je verjetno veliko območje tveganja - ZDA so trenutno še vedno na zdravi poti, medtem ko je stabilizacija Kitajske v tem trenutku bolj upanje kot realnost, hkrati pa se evropski zagon še naprej mehča," so zapisali analitiki pri banki JPMorgan.

Naraščajoči pritisk na rast pomeni, da je kratkoročna usoda delniških trgov sedaj delno odvisna od zaslužkov velikih podjetij v ZDA. Analitiki sedaj pričakujejo, da se bodo prihodki podjetij, ki kotirajo na indeksu S&P 500 v prvem četrtletju znižali za 0,1 odstotka, kar bi bil prvi takšen padec dobička od leta 2016.

Cene nafte so se znižale zaradi zaskrbljenosti glede upočasnjevanja svetovnega povpraševanja v času vzpona ameriške proizvodnje nafte. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 69 centov na 61,41 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod ameriške lahke nafte odšteti 51,99 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce