Finančni trgi

Prispevki

Cena zlata nadaljuje s padanjem

Cena zlata nadaljuje s padanjem
July 24
09:32 2015

Cena zlata je v zadnjem mesecu izgubila skoraj 8 odstotkov vrednosti, v zadnjih 3 letih pa skoraj tretjino vrednosti (merjeno v dolarjih).

V pričakovanju dviga temeljne obrestne mere ameriške centralne banke Fed, so borzni trgovci nadaljevali s prodajo plemenite kovine. Cena je v začetku tedna močno upadla in prebila podporno linijo pri približno 1130 dolarjih, ki je držala vse od sredine leta 2010. Prebita je bila tudi trendna linije, ki je veljala zadnjih 10 let - to za mnoge borzne trgovce, ki uporabljajo tehnično analizo pomeni, da je zlato sedaj zares v dolgoročnem (ali vsaj srednjeročnem) padajočem trendu.

chart (1)

V zdanjih treh letih je srebro doživelo še precej večje padce vrednosti - cena se je od najvišje točke pri skoraj 50 dolarjih na unčo sesedla za 70 odstotkov na trenutnih 14,6 dolarjev. Cena srebra se giba skupaj s ceno zlata, vendar so premiki dosti večji. V času po krizi je zlato pridobilo 170 odstotkov vrednosti, srebro pa neverjetnih 450 odstotkov,

srebro

 

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce