Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Kitajska grozi ZDA zaradi sankcij za družbo Huawei

Kitajska grozi ZDA zaradi sankcij za družbo Huawei
May 17
06:14 2019

Kitajska je zagrozila, da se bo maščevala proti ameriškim sankcijam, ki jih vidijo kot poizkus omejevanja mednarodne trgovine tehnološkega velikana Huawei. Tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Lu Kang je dejal, da Peking nasprotuje državam, ki so kitajskim podjetjem naložile enostranske sankcije, zato bodo ukrepali.

Administracija predsednika Trumpa je v sredo sprejela blokado uporabe izdelkov Huaweija v ameriških omrežjih. V izvršnem nalogu sicer ni imen družb, vseeno pa se domneva, da je bil glavni cilj verjetno Huawei. Pri omenjeni družbi sicer zanikajo, da njihovi izdelki predstavljajo varnostno grožnjo in pravijo, da so pripravljeni sodelovati z ZDA.

Donald Trump je razglasil izredne razmere zaradi groženj ameriškim računalniškim omrežjem

Peking je medtem predsednika Trumpa obtožil, da se ukvarja z industrijsko sabotažo z uporabo državne varnosti, kot "izgovor za zatiranje tujih družb".

"ZDA pozivamo, da ustavijo to prakso in namesto tega ustvarijo boljše pogoje za poslovno sodelovanje," je dejal Lu. Pri tem ni navedel nobenih podrobnosti o tem, na kakšen način se namerava Kitajska odzvati za povrnitev škode.

Spopad glede Huaweija prihaja v času širše trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, pri čemer sta obe strani druga proti drugi uvedli agresivne uvozne dajatve.

Kaj je bilo zapisano v ameriškem izvršnem nalogu?

Glede na izjavo Bele hiše je cilj naloga predsednika Trumpa "zaščititi ZDA pred tujimi nasprotniki, ki aktivno in vse bolj ustvarjajo in izkoriščajo ranljivosti informacijske in tehnološke infrastrukture ter storitev". Nalog daje ministru za trgovino pooblastilo, da "prepove transakcije, ki predstavljajo nesprejemljivo tveganje za nacionalno varnost", dodaja izjava.

Korak je takoj pozdravil predsednik zvezne komisije za komunikacije Ajit Pai, ki jo je poimenoval "pomemben korak k zagotavljanju varnosti ameriških omrežij".

ZDA so sicer že pred tem zveznim agencijam omejevale uporabo izdelkov družbe Huawei, k podobnim ukrepom pa so spodbujale tudi svoje zaveznice, medtem pa sta tako Avstralija, kot Nova Zelandija blokirali uporabo izdelkov Huaweija pri izgradnji omrežij nove genarcije 5G.

Aprila 2018 je bil drugi kitajski tehnološki družbi ZTE, prepovedan nakup ameriških delov, potem ko se je podjetje znašlo na "seznamu subjektov". Ponovno je družba začela poslovati julija, ko so sklenili dogovor z ZDA.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce