Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Odstopil direktor TikToka

Odstopil direktor TikToka
August 27
06:20 2020

Izvršni direktor TikToka Kevin Mayer je odstopil iz vodilnega mesta pri družbi, ki je ustvarila aplikacijo za delitev video posnetkov, s čimer je prehitel prihajajočo prepoved aplikacije iz strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Družbo, ki je v kitajskih rokah je Trumpova administracija obtožila, da je v rokah komunistične partije in predstavlja grožnjo nacionalni varnosti ZDA.

Mayer se je sicer družbi pridružil junija, potem ko je zapustil svojo vodilno mesto pretočnih vsebin pri družbi Disney. Družba TikTok je sicer dobila 90 dni časa, da dobi ameriškega lastnika, ali pa se sooča z prepovedjo poslovanja v ZDA.

ZDA in Kitajska sta po dolgem času nadaljevali s pogovori o trgovinskem sporazumu

"V zadnjih tednih, ko se je politično okolje močno spremenilo, sem opravil pomemben premislek o tem kakšne so potrebne strukturne spremembe v podjetju in kaj pomeni globalna vloga, pod katero sem se podpisal," je v pismu zaposlenim povedal Mayer.

"Glede na to in ker pričakujemo, da bo odločitev sprejeta zelo kmalu, sem se z težkim srcem odločil, da zapustim podjetje," je še dodal.

Tako aplikacija TikTok, kot spletno kitajsko spletno omrežje WeChat se sooča z prevpovedjo poslovanja v ZDA, medtem ko naraščajo napetsoti med Washintonom in Pekingom zaradi številnih odprtih vprašanj, ki vključujejo tudi skrbi zaradi nacionalne varnosti glede kitajskih tehnoloških podjetij.

"Zavedamo se, da je dinamika političnih dogodkov v zadnjih nekaj mesecih bistveno spremnila obseg Kevinove vloge, zato popolnoma spoštujemo njegovo odločitev. Zahvaljujemo se mu za čas, ki ga je preživel v podjetju in mu želimo vse dobro," je sporočil tiskovni predstavnik TikToka.

Izvršni ukaz

Izvršni ukaz predsenika Donalda Trumpa lastniku aplikacije TikTok, ByteDance prepoveduje vse transkacije v ZDA od sredine septembra dalje. Družba je sicer na sodišču sprožila pritožbo zoper prepoved.

Uradniki v Washingtonu so zaskrbljeni, ker bi lahko TikTok podatke ameriških uporabnikov posredoval kitajski komunistični oblasti, kar so sicer pri družbi ByteDance zanikali.

Pri TikToku so potezo Trumpove administracije označili kot politično odločitev, ki nima povezave z državno varnostjo.

Medtem je ameriški tehnološki velikan Microsoft potrdil, da nadaljuje pogovore o nakupu ameriškega dela poslovanja aplikacije TikTok.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce