Finančni trgi

Prispevki

Padcem na kitajskih borzah ni videti konca

Padcem na kitajskih borzah ni videti konca
July 08
09:17 2015

Dramatična razprodaja na glavnih Kitajskih borznih trgih se nadaljuje kljub obupnim prizadevanjem regulatorjev, da bi zajezili izgube.

Glavni indeks na borzi v Šanghaju je tako trgovalni dan začel z 8 odstotnim padcem, vrednost indeksa od junijskih vrhov  je tako upadla že za več kot 30 odstotkov.

Danes se je še 500 dodatnih podjetij odločilo da bo zaustavilo trgovanje s svojimi delnicami v prizadevanjih, da se zavarujejo pred zlomom. Trenutno so zaustavili trgovanje že z 1300 delnicami na borzi, kar predstavlja skoraj polovico vseh glavnih delnic na Kitajskem.

Glavni strateg pri družbi IG, Chris Weston je razprodajo že označil za "črno sredo". "Prvič se je zgodilo, da je Kitajska regulativna komisija priznala, da se spopada za panično razprodajo".

"Stabilnost trga"

Kitajski regulatorji so poizkušali danes z nizom novih obljub omejiti "panično razpoloženje" na trgu.

Agencija, ki nadzoruje največja kitajska podjetja v državni lasti, je podjetjem sporočila naj ne prodajajo več svojih delnic in več kupujejo, "da bi s tem zaščitili stabilnost trga".

Kitajska borza v prostem padu

Poleg tega se je Kitajska regulativna komisja zavezala tudi, da bo borznoposredniškim družbam prek svojega državno podprtega podjetja za financiranje dala na razpolago več denarja.

Vlagatelji na Kitajskem se za nakup delnic v veliki meri zanašajo na denar sposojem od borznih posrednikov. Zeleno luč za nakup najpomembnejših delnic so prejele tudi zavarovalnice - omejitve denarja razpoložljivega za nakup finančnih sredstev so tako iz doseganjih 5 odstotkov celotnih sredstev dvignili na 10 odstotkov.

A uradna intervencija ni dosti pripomogla k pomiritvi vlagateljev.

Glavni indeks na borzi v Šanghaju je tako trgovalni dan zaključil z padcem v višini 5,9 odstotkov pri vrednosti 3507,19 točke. Še bolj v rdečem se je znašel glavni indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng, ki je izgubil kar 7,3 odstotke vrednosti in tako sledil dogajanju na celini.

Preostali azijski trgi so prav tako poslovali negativno, glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako padel za 2,24 odstotka na 19.919,89 točke.

Glavni avstralski borzni indeks S&P/ASX 200 je izgubil 1,78 odstotka in trgovalni dan zaključil pri vrednosti 5482,20 točke.

Še najbolje se je odrezal južnokorejski indeks Kospi, ki je pred jutrijšno odločitvijo centralne banke o spremembi obrestne mere izgubil le 1,04 odstotka vrednosti.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles