Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Razpoloženje na globalnih trgih še naprej kvari koronavirus

Razpoloženje na globalnih trgih še naprej kvari koronavirus
October 16
06:12 2020

Azijske delnice so v petek izgubile začetne dobičke in upadle, saj je ponovno zagon okužb z kitajskim virusom v Evropi in ZDA škodoval apetitu za tvegane naložbe. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven japonske, je tako danes izgubil 0,22 odstotka vrednosti, na drugi strani pa so terminske pogodbe za ameriške delniške indekse izgubile 0,12 odstotka vrednosti.

Delnice na Kitajskem, so sprva pridobivale na vrednosti, saj so vlagatelji zaradi izboljšanja obetov za dobiček razgrabili delnice bank, a je širši trg te dobičke predal in indeks povlekel 0,55 odstotka nižje.

Avstralske delnice so izgubile 0,72 odstotka vrednosti, japonski indeks Nikkei 225 je upadel za 0,49 odstotka, medtem ko je glavni korejski borzni indeks Kospi izgubil 0,98 odstotka vrednosti.

Mednarodni denarni sklad za letos napoveduje nekoliko manj hudo recesijo

Naftne terminske pogodbe so še naprej izgubljale na vrednosti, saj je nov krog zapiranja gospodarstev, namenjen zadrževanju širjenja kitajskega virusa, še dodatno oslabil globalno povpraševanje po energiji.

Ponudba ameriškega predsednika Donalda Trumpa v četrtek, za povečanje obsega fiskalnega paketa spodbud, s katero je želel pridobiti podporo demokratov, je pomagala zmanjšati izgube na Wall Streetu, čeprav mnogi vlagatelji še naprej verjamejo, da je sklenitev dogovora pred volitvami 3. novembra, malo verjetna.

Na Wall Streetu je delniški indeks Dow Jones včeraj izgubil 0,07 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je upadel za 0,15 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil 0,47 odstotka vrednosti.

Nepričakovan porast števila tedenskih zahtevkov za primer brezposelnosti, je ponudil še dodaten razlog za zaskrbljenost glede razburkanega svetovnega gospodarstva, zlasti zaradi velikega števila primerov okužb z kitajskim virusom v Evropi.

Indeks ameriškega dolarja je medtem dosegal nivo 93,819 točke, kar je bilo blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih, saj so znaki zastoja ameriškega gospodarstva, pretoke denarja pognali iz varnih pristanišč, nazaj v dolarje. Edina valuta proti kateri je dolar izgubil na vrednoti je bila japonski jen, ki se okrepil za 0,22 dolarja na nivo 105,24 jena za dolar.

Evro je proti dolarju ohranil vrednost in vztraja pri nivoju 1,1704 dolarja, na drugi strani je britanski funt proti dolarju izgubil 0,17 odstotka vrednosti in padel na nivo 1,2893 dolarja.

Cena zlata se je znižala za 0,22 odstotka na 1904,53 dolarja za unčo.

V pogajanjih med Evropsko Unijo in Veliko Britanijo, je prva predstavila kompromis glede novega gospodarskega partnerstva. V primeru, da do dogovora ne bo prišlo, se bo morala država v naslednjih 80 dneh pripraviti na trgovinske motenje, kar je negativno vplivalo na britanski funt.

Cene nafte so se znižale zaradi zaskrbljenosti glede kitajskega virusa in njegovega vpliva na svetovno gospodarstvo. Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so se pocenile za 1,11 odstotka na 42,68 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,51 dolarja.

Naklonjenost trgovalcev k varnosti je pomagala državnim obveznicam. Donos ameriških 10 letnih obveznic se je tako zmanjšal na 0,7289 odstotka, medtem ko se je donos dvoletnih obveznic znižal na 0,139 odstotka.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles