Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgovinska bitka med Kitajsko in ZDA se je tudi uradno začela

Trgovinska bitka med Kitajsko in ZDA se je tudi uradno začela
July 06
07:12 2018

V veljavo so stopile ameriške uvozne dajatve za kitajsko blago v vrednosti 34 milijard dolarjev, kar oznanja začetek vsesplošne trgovinske bitke, med dvema največjima gospodarstvoma na svetu. 25 odstotna uvozna dajatev je začela veljati ob polnoči po Washingtonskem času.

Kitajska je na ukrep odgovorila z uvedbo svojih 25 odstotnih uvoznih dajatev na 545 ameriških izdelkov v skupnem znesku 34 milijard dolarjev. Peking je medtem ZDA obtožil začetka "največje trgovinske vojne v gospodarski zgodovini".

Trumpova administracija želi blokirati China Mobile v ZDA

"Kitajska stran, ki je obljubila, da ne bo sprožila prvega strela, je prisiljena na proti napad, da bi zaščitila... interese svojih ljudi," so sporočili iz kitajskega ministrstva za trgovino.

V začetku tega leta je ameriški predsednik Donald Trump svoji administraciji naročil naj uvedejo uvozne dajatve za kitajsko blago v višini 50 milijard dolarjev, prvi krog teh dajatev pa je v veljavo vstopil v petek.

Začetek veljave uvoznih dajatev je imela sicer majhen učinek na azijske borzne trge. Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite je tako dan začel z padcem, predenj se je med popoldanskim trgovanjem okrepil in dan zaključil 0,6 odstotka višje. Na drugi strani sta glavna borzna indeksa v Hong Kongu in Tokiju zrasla za 1,3 odstotka.

Uvozne dajatve so del protekcionistične politike Donalda Trumpa, ki spodkopava politiko proste trgovine, ki je v zadnjih desetletjih oblikovala svetovno trgovino.

Tako je dejal, da so uvozne dajatve namenjene zaustavitvi "nepoštenih prenosov ameriške tehnologije in intelektualne lastnine na Kitajsko" in varovanju delovnih mest. Bela hiša je dejala, da se bo posvetovala o uvoznih dajatvah na preostalih 16 milijard dolarjev izdelkov in bi po besedah Trumpa lahko v veljavo vstopile pozneje tega meseca.

Predsednik je medtem že uvedel uvozne dajatve za uvožene pralne stroje in sončne celice ter začel zaračunavati dajatve na uvoz jekla in aluminija iz Evropske Unije, Mehike in Kanade.

Trump je hkrati zagrozil z uvedbo 10 odstotnih uvoznih dajatev na dodatnih 200 milijard dolarjev kitajskega blaga, če Peking "ne bo pripravljen spremeniti svojih praks delovanja". V četrtek je grožnjo še povišal in dejal, da bi lahko znesek blaga, ki bo obdavčen povišal celo do 500 milijard dolarjev.

"V naslednjih dveh tednih bomo uvedli uvozne dajatve na dodatnih 16 milijard dolarjev blaga, kot veste imamo v mirovanju načrt za naslednjih 200 milijard dolarjev in po teh 200 milijardah, jih imamo v mirovanju še za 300 milijard dolarjev. V redu? Torej imamo 50 plus 200 plus 300," je dejal.

Doslej napovedane ameriške uvozne dajatve predstavljajo po besedah banke Morgan Stanley 0,6 odstotni delež svetovne trgovine oziroma 0,1 odstotka svetovnega BDP-ja.

Investicijska banka ocenjuje, da predstavlja vsakih 100 milijard dolarjev uvoza na katere veljajo uvozne dajatve približno 0,5 odstotka svetovne trgovine in 0,1 odstotka svetovnega BDP-ja. Analitiki so poleg tega zaskrbljeni zaradi vpliva na druge igralce v dobavni verigi in stopnjevanja napetosti med Kitajsko in ZDA na splošno.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce