Finančni trgi

Prispevki

Borze nad gladino

Borze nad gladino
August 17
12:27 2010

Kitajska počasi zmanjšuje izpostavljenost ameriškemu dolgu. Julijska inflacija v Veliki Britaniji ostaja na predvidenih nivojih pri 3.1%. Irska je uspešno prodala 1,5 milijarde evrov vredno izdajo obveznic. Zaupanje nemških potrošnikov v raziskavi instituta ZEW je upadlo za 7.2 točki v avgustu.

Podatki kitajskih rezerv so pokazali, da je število ameriških dolžniških papirjev v juniju upadlo za 24 milijard dolarjev na 844 milijard, kar bi glede na to da je Kitajska največji upnik ZDA imelo vpliv na prihodnje  vrednosti teh papirjev. Trend zmanjševanja se bo najverjetneje nadaljeval saj se Kitajska v zadnjem času nagiba k večji raznolikosti v svojem portfelju.

Inflacija na letni ravni v Veliki Britaniji še naprej ostaja nad 3%, kar je kar 1.1% nad ciljno vrednostjo angleške centralne banke. Guverner Mervyn King pričakuje, da se bo inflacija proti koncu leta ustalila pri 2%, višjo inflacijo pa pripisuje dvigu DDV-ja, višjim cenam nafte in šibkemu funtu.

Nemško zaupanje potrošnikov je v avgustu nepričakovano upadlo na 16-mesečno dno. Indeks instituta ZEW je tako upadel za 7,2 točki na 14.0 točk, medtem ko je večina analitikov pričakovala porast indeksa na 22 točk.

Evropske borze so se danes odprle nad gladino ter se trenutno gibljejo okoli 1% v zelenem. DAX 1.18%, FTSE 0.9%, CAC 0.65%.

Terminske pogodbe na amriške indekse prav tako kažejo na odprtje borz v ZDA nad gladino. Pred odprtjem pa bo izdanih še nekaj pomembnih podatkov iz nepremičninskega sektorja, ki lahko ob ugodnih podatkih pospešijo rast delnic.

Dnevna analiza valutnega para Eur/Usd

Tečaj Eur/Usd se je danes zjutraj prebil iz včerajšnjega ranga in uspel prebiti odporno raven pri 1.285/70 vendar je  kupcev zmanjkalo pri 1.2917. Jutranja rast tečaja je bila posledica dobre prodaje irskih državnih obveznic, ter pozicioniranje trgovalcev ob govorica o zelo močnih podatkih o nemškem zaupanju potrošnikov instituta ZEW.  Tečaj se je obrnil pri 1.2917 kjer pa je tudi območje odpora. Nad tem nivojem lahko pogojno pričakujemo rast evra proti 1.3030, drugače pa nadaljne padce proti podpornemu nivoju pri 1.277.

eurusd_17.8.2010

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles