Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Božiček je za delniške trge prišel že zgodaj

Božiček je za delniške trge prišel že zgodaj
December 17
07:51 2019

Božiček je v torek prišel zgodaj za delniške trge v Aziji, saj so optimizem zaradi trgovinskega dogovora, pozitivni gospodarski signali iz Kitajske in rast na Wall Streetu poskrbeli za najvišje nivoje delnic v zadnjih 18 mesecih, medtem ko se je nivo britanskega funta zaradi skrbi okrog Brexita znižal.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil odstotek vrednosti in dosegel najvišji nivo po lanskem juniju. Japonski indeks Nikkei 225 pa je dosegal najvišji nivo v več kot letu dni, za več kot odstotek pa so zrasli tudi borzni indeksi v Šanghaju, Honk Kongu in Seulu.

Medtem se je cena nafte gibala blizu trimesečnih viškov v pričakovanju povišanega povpraševanja v največjih svetovnih gospodarstvih. A ker ni bilo nobenih svežih vesti na trgovinski fronti se evforija ni razširila tudi na obvezniške in valutne trge, kjer so bili premiki majhni.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

"Ljudje želijo leto zaključiti dobro," je dejal Višnu Varantan iz banke Mizuho v Singapurju."Mislim, da so trenutni posli veliko bolj oportunistični od prejšnji poslov iz prepričanja, zato so nekoliko bolj nagnjeni k unovčevanju dobičkov," je dodal.

Predhodni trgovinski dogovor med Washingtonom in Pekingom, ki je bil dosežen prejšnji teden, bo podvojil ameriški izvoz na Kitajsko, je v ponedeljek dejal trgovinski svetovalec Bele hiše, Larry Kudlow. Poleg tega bodo ZDA v skladu s sporazumom znižale nekatere uvozne dajatve na kitajsko blago.

Dogovor še ni podpisan, kitajska stran pa je bila pri svojih pohvalah dogovora bolj preudarna, vseeno pa je ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthitzer dejal, da je dogovor sklenjen "v celoti". Istočasno so podatki v ponedeljek pokazali, da sta kitajska industrijski in maloprodajni sektor v novembru presegal pričakovanja analitikov.

Trije glavni ameriški borzni indeksi so včeraj dosegli skromno rast, vseeno pa je vsem uspelo doseči nove rekordne zaključne vrednosti. To je uspelo tudi vseevropskemu indeksu STOXX 600.

V Veliki Britaniji je imel indeks FTSE 100 najvišji dnevni dobiček v zadnjem letu. Vseeno so se po zaključnem zvonu nekateri strahovi vrnili. Po poročanju medijev naj bi tako britanski premier  Boris Johnson svojo veliko večino v parlamentu uporabil za postavitev težkega roka za izhod iz Evropske Unije konec naslednjega leta. Britanski funt je tako upadel za 0,6 odstotka a je nato nekoliko pridobil na vrednosti.

Kaj je v resnici v njem?

Drugod so bili valutni trgi bolj zadržani, saj še ni bilo objavljenih veliko podrobnosti o trgovinskem poslu. Ameriški dolar je pridobil nekaj od izgub ustvarjenih v ponedeljek, a so bili premiki skromni.

"No dogovorili so se za prvo fazo trgovinskega sporazuma, a kaj sporazum v resnici vsebuje?" je dejal analitik pri družbi Westpac Imre Speizer. "Delniški trgi si želijo samo rasti, zato se bodo oprli vsake oddaljene možnosti, ki se zdi vsaj malo pozitivna, na drugi strani pa so preostali trgi malenkost bolj premišljeni o tem kaj sploh dogaja."

Več kitajskih uradnikov je medtem za medije dejalo, da ostaja besedilo sporazuma občutljivo področje, zato bo potrebno poskrbeti, da izrazi uporabljeni v besedilu ne bodo postali vzrok za ponovno stopnjevanje napetosti.

Nafta znamke Brent je danes ohranila nivo cen pri 65,32 dolarja za sod, potem ko je cena v ponedeljek lepo poskočila. Za unčo zlata je bilo medtem treba odšteti 1475,26 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce