Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja
October 02
07:30 2018

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je avgusta znašala 8,1 odstotka, potem ko je bila julija pri 8,2 odstotka in avgusta lani pri 9 odstotkih, ter je najnižje po novembru 2008. V EU je znašala 6,8 odstotka, enako kot julija in 0,7 odstotne točke manj kot avgusta lani ter najmanj od aprila 2008, je danes objavil Eurostat.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo avgusta v EU brezposelnih 16,657 milijona oseb, od tega 13,22 milijona v območju z evrom. Glede na julij je bilo v EU 114.000, v območju z evrom 102.000 brezposelnih manj, glede na avgust lani pa v EU 1,921 milijona, v območju z evrom pa 1,419 milijona brezposelnih manj.

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so imele Češka (2,5 odstotka) ter Nemčija in Poljska (po 3,4 odstotka). Najvišja je bila v Grčiji (julija 19,1 odstotka) in Španija (15,2 odstotka).

Stopnja brezposelnosti se je na letni ravni znižala v vseh državah članicah, najbolj na Cipru (z 10,5 na 7,5 odstotka), Hrvaškem (z 10,9 na 8,5 odstotka), v Grčiji (junija z 21,3 na 19,1 odstotka) in na Portugalskem (z 8,8 na 6,8 odstotka).

V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti avgusta pri 5,3 odstotka, kar je enako kot julija in 1,3 odstotne točke manj kot avgusta lani.

Avgusta je upadla tudi brezposelnost med mladimi (do 25. leta starosti), in sicer je bilo v EU brezposelnih 3,315 milijona mladih, od tega 2,367 milijona v območju z evrom. Stopnja brezposelnosti v EU je znašala 14,8 odstotka (avgusta lani 16,6 odstotka) in v območju z evrom 16,6 odstotka (18,5 odstotka).

Najnižja stopnja je bila v Nemčiji (6,2 odstotka), na Češkem (6,3 odstotka) in na Nizozemskem (7,7 odstotka), najvišja pa v Grčiji (junija 39,1 odstotka), Španiji (33,6 odstotka) in Italiji (31 odstotkov). Eurostat za Slovenijo za letošnji avgust ni imel podatka, avgusta lani je stopnja znašala 11,9 odstotka.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles