Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Citigroup zmanjšuje svoje globalno potrošniško poslovanje Banka Citigroup se je odločila za zaprtje potrošniškega poslovanja na 13 trgih po Aziji, Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ameriška bančniška skupina bo te operacija tako vodila zgolj še iz...
  • V zaporu je umrl zloglasni finančni prevarant Bernie Madoff Osramočeni finančni baron iz Wall Streeta Bernie Madoff, ki je prestaljal zaporno kazen zaradi ene od največjih finančnih prevar v zgodivini ZDA je pri 82 letih umrl v zaporu. Novico...
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja
October 02
07:30 2018

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je avgusta znašala 8,1 odstotka, potem ko je bila julija pri 8,2 odstotka in avgusta lani pri 9 odstotkih, ter je najnižje po novembru 2008. V EU je znašala 6,8 odstotka, enako kot julija in 0,7 odstotne točke manj kot avgusta lani ter najmanj od aprila 2008, je danes objavil Eurostat.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo avgusta v EU brezposelnih 16,657 milijona oseb, od tega 13,22 milijona v območju z evrom. Glede na julij je bilo v EU 114.000, v območju z evrom 102.000 brezposelnih manj, glede na avgust lani pa v EU 1,921 milijona, v območju z evrom pa 1,419 milijona brezposelnih manj.

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so imele Češka (2,5 odstotka) ter Nemčija in Poljska (po 3,4 odstotka). Najvišja je bila v Grčiji (julija 19,1 odstotka) in Španija (15,2 odstotka).

Stopnja brezposelnosti se je na letni ravni znižala v vseh državah članicah, najbolj na Cipru (z 10,5 na 7,5 odstotka), Hrvaškem (z 10,9 na 8,5 odstotka), v Grčiji (junija z 21,3 na 19,1 odstotka) in na Portugalskem (z 8,8 na 6,8 odstotka).

V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti avgusta pri 5,3 odstotka, kar je enako kot julija in 1,3 odstotne točke manj kot avgusta lani.

Avgusta je upadla tudi brezposelnost med mladimi (do 25. leta starosti), in sicer je bilo v EU brezposelnih 3,315 milijona mladih, od tega 2,367 milijona v območju z evrom. Stopnja brezposelnosti v EU je znašala 14,8 odstotka (avgusta lani 16,6 odstotka) in v območju z evrom 16,6 odstotka (18,5 odstotka).

Najnižja stopnja je bila v Nemčiji (6,2 odstotka), na Češkem (6,3 odstotka) in na Nizozemskem (7,7 odstotka), najvišja pa v Grčiji (junija 39,1 odstotka), Španiji (33,6 odstotka) in Italiji (31 odstotkov). Eurostat za Slovenijo za letošnji avgust ni imel podatka, avgusta lani je stopnja znašala 11,9 odstotka.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles