Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja

Brezposelnost v območju evra avgusta še nekoliko nižja
October 02
07:30 2018

Stopnja brezposelnosti v območju z evrom je avgusta znašala 8,1 odstotka, potem ko je bila julija pri 8,2 odstotka in avgusta lani pri 9 odstotkih, ter je najnižje po novembru 2008. V EU je znašala 6,8 odstotka, enako kot julija in 0,7 odstotne točke manj kot avgusta lani ter najmanj od aprila 2008, je danes objavil Eurostat.

Evropski statistični urad ocenjuje, da je bilo avgusta v EU brezposelnih 16,657 milijona oseb, od tega 13,22 milijona v območju z evrom. Glede na julij je bilo v EU 114.000, v območju z evrom 102.000 brezposelnih manj, glede na avgust lani pa v EU 1,921 milijona, v območju z evrom pa 1,419 milijona brezposelnih manj.

IMF je povečal obseg pomoči za reševanje Argentine

Najnižjo stopnjo brezposelnosti so imele Češka (2,5 odstotka) ter Nemčija in Poljska (po 3,4 odstotka). Najvišja je bila v Grčiji (julija 19,1 odstotka) in Španija (15,2 odstotka).

Stopnja brezposelnosti se je na letni ravni znižala v vseh državah članicah, najbolj na Cipru (z 10,5 na 7,5 odstotka), Hrvaškem (z 10,9 na 8,5 odstotka), v Grčiji (junija z 21,3 na 19,1 odstotka) in na Portugalskem (z 8,8 na 6,8 odstotka).

V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti avgusta pri 5,3 odstotka, kar je enako kot julija in 1,3 odstotne točke manj kot avgusta lani.

Avgusta je upadla tudi brezposelnost med mladimi (do 25. leta starosti), in sicer je bilo v EU brezposelnih 3,315 milijona mladih, od tega 2,367 milijona v območju z evrom. Stopnja brezposelnosti v EU je znašala 14,8 odstotka (avgusta lani 16,6 odstotka) in v območju z evrom 16,6 odstotka (18,5 odstotka).

Najnižja stopnja je bila v Nemčiji (6,2 odstotka), na Češkem (6,3 odstotka) in na Nizozemskem (7,7 odstotka), najvišja pa v Grčiji (junija 39,1 odstotka), Španiji (33,6 odstotka) in Italiji (31 odstotkov). Eurostat za Slovenijo za letošnji avgust ni imel podatka, avgusta lani je stopnja znašala 11,9 odstotka.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles