Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala

Brezposelnost v ZDA se je v avgustu spet močno znižala
September 07
05:47 2020

Stopnja brezposelnosti v ZDA se je v avgustu močno znižala, saj so mnoga podjetja začela ponovno zaposlovati osebje, začasno zaposlovanje pa je močno izboljšalo popis ameriških delovnih mest. Podjetja so v mesecu ustvarila 1,4 milijona novih delovnih mest, brezposelnost pa se je znižala na samo še 8,4 odstotka.

Gre že za četrti mesec zapored ko se je ameriška slika trga dela izboljšala, saj se je začelo gospodarstvo dvigati iz globin recesije povzročene iz strani kitajskega koronavirusa. Kljub temu je stopnja brezposelnosti še naprej precej višja od rekordno nizkih nivojev iz februarja, ko je dosegala zgolj 3,5 odstotka.

V aprilu je sicer po ukazu ameriških zveznih držav za karanteno in obveznem zadrževanju v svojih domovih, stopnja brezposelnosti dosegala kar 14,7 odstotka.

Lego ni občutil krize in za letos načrtuje odprtje 120 novih trgovin

Medtem nekateri trdijo, da okrevanja trga dela ni trajnostno. Hitrost rasti zaposlovanja se nekoliko upočasnjuje, hkrati pa so se ukrepi za spodbujanje in pomoč malim podjetjem izčrpali, medtem ko ostajajo pogajanja med Belo hišo in kongresom, kjer imajo večino skrajno levi demokrati, še naprej v zastoju.

Neil Williams iz družbe Federated Hermes je dejal, da postajo številke o brezposelnih "manj grozne", saj se na delo vračajo zaposleni na čakanju.

"Tudi če bi se delovna mesta še naprej ustvarjala v tem tempu, pa bo trajalo še vsaj od 9 do 12 mesecev, predenj bo delo našlo 12 milijona zaposlenih, ki so delo izgubili od februarja naprej. Stopnja nezaposlenosti , ki vključuje tudi osebe, ki aktivno ne iščejo dela, je še vedno pri več kot 14 odstotkih in bo verjetno padala še počasneje. Kot vemo iz primera svetovne finančne krize , hitra izguba delovnih mest ne zagotavlja tudi hitrega okrevanja," je dodal.

Se obeti slabšajo?

Podatki ameriškega urada za statistiko dela so pokazali tudi, da so se povprečne urne postavke povečale za 0,4 odstotka, kar je bilo več od pričakovanj.

Kljub temu je Ian Shepherdson iz družbe Pantheon Macroeconomics prepričan, da bi bili lahko podatki netočni zaradi vladnega najemanja začasnih delavcev in bi lahko "najslabši podatki prišli septembra".

"Rast delovnih mest v zasebnem sektorju je bila avgusta najpočasnejša odkar se je okrevanje v maju začelo.Če se bo takšen tempo rasti nadaljeval, bi se stopnja zaposlitev v zasebnem sektorju na februarsko raven vrnila v 10 mesecih," je dejal Shepherdson.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce