Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Broadcom je opravil prve korake za sovražni prevzem Qualcomma

Broadcom je opravil prve korake za sovražni prevzem Qualcomma
December 04
09:24 2017

Izdelovalec čipov družba Broadcom bo danes opravil prvi korak k sovražnemu prevzemu družbe Qualcomm, saj je razkril nominirance za katere lahko delničarji Qualcomma glasujejo za zamenjavo upravnega odbora družbe.

Poteza Broadcoma prihaja potem, ko je Qualcomm prejšnji mesec zavrnil njihovo 87 milijard evrov vredno prevzemno ponudbo, ki bi jo plačali v gotovini in delnicah. Qualcommovi delničarji, ki si želijo, da bi družba vstopila v pogovore o prodaji, bodo lahko volili nominirance Broadcomovega upravnega odbora 6. marca prihodnje leto.

Qualcomm zavrnil prevzemno ponudbo Broadcomma

Broadcom je na seznam direktorjev nominiral devet moških in dve ženski, mnogi od katerih imajo na področju tehnologije veliko izkušenj so dejali zaupni viri. Po navedbah istega vira, naj bi pri prizadevanjih za iskanje novih kandidatov, Brodacomu pomagal tudi eden od njihovih glavnih vlagateljev, naložbena družba Silver Lake.

Broadcom naj danes ne bi razkril nobene nove ponudbe za nakup Qualcomm, je še dejal vir. Pri družbi naj bi sicer razmišljali o izboljšani ponudbi, ki naj bi jo verjetno predstavili do marca prihodnje leto, ta pa naj bi bila sprejeta na podlagi odziva delničarjev Qualcomma. Pri reutersu so prejšnji mesec poročali, da naj bi pri Broadcomu razmišljali o dvigu lastne ponudbe z povečanjem števila svojih delnic v dogovoru.

Seznam kandidatov za upravni odbor, ki ga bo predstavil Broadcom, se bo znašel pod močnim drobnogledom, saj od nominirancev ne bodo zahtevali samo, da Qualcomm prodajo, temveč bodo morali tudi nadzirati podjetje, dokler ne bo s Broadcomom sklenjen dogovor.

Pri Broadcomu so dejali, da bi lahko regulativni organi za odobritev nakupa Qualcomma potrebovali do eno leto, medtem ko so pri Qualcommu mnenja, da bi lahko regulativni pregled na svetovni ravni trajal precej dlje in bil obremenjen s velikimi tveganji.

Hkrati se Qualcomm ukvarja tudi s sporom glede kršitve patentov z družbo Apple. Če to pravno vprašanje ne bo rešeno v nekaj naslednjih mesecih, bodo morali nominiranci družbe Broadcom nadzorovati tudi reševanje te težave.

Pri Qualcommu si hkrati prizadevajo za dokončanje 32 milijard evrov vrednega prevzema izdelovalca avtomobilskih čipov NXP Semiconductors, potem ko je bil posel sklenjen že oktobra lani. Broadcom je sicer namignil, da želijo Qualcomm prevzeti ne glede na to, ali bo pogodba za prevzem NXP-ja dokončana ali ne.

Z delnicami družbe NXP se je trgovalo nad prevzemno ponudbo Qualcomma, ki je znašala 110 dolarjev na delnico, saj so mnogi delničarji NXP čakali z prodajo, saj upajo na višje cene. Qualcommu se ni treba odločiti o višji ponudbi za družno NXP, dokler dogovor ne bo prejel protimonopolnega potrdila od vseh regulatorjev, ki po svetu pregledujejo omenjeni posel.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce