Finančni trgi

Prispevki

Bruselj bo objavil jesensko gospodarsko napoved

Bruselj bo objavil jesensko gospodarsko napoved
November 09
08:57 2017

Evropska komisija bo danes objavila jesensko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki bo vključevala podatke o rasti, brezposelnosti, javnih financah in inflaciji za leta 2017-2019. V spomladanski napovedi je Evropi napovedala stabilno rast in nekoliko izboljšala gospodarske obete za Slovenijo.

Območju evra je komisija v prejšnji, majski napovedi napovedala 1,7-odstotno rast v tem letu in 1,8-odstotno v prihodnjem letu. Celotni EU pa letos in prihodnje leto 1,9-odstotno krepitev BDP.

Komisija želi 30 odstotno znižanje avtomobilskih emisij CO2 do leta 2030

Sloveniji pa so v Bruslju maja za letos napovedali 3,3-odstotno rast, za prihodnje leto pa 3,1-odstotno. Izboljšana je bila tudi napoved glede strukturnega primanjkljaja, a kljub temu je komisija znova opozorila na poslabšanje strukturnega fiskalnega položaja.
Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman je v začetku tedna v Bruslju izrazila pričakovanje, da bo Slovenija danes in v prihodnjih tednih dobila dobre proračunske in gospodarske ocene.

Gospodarske razmere v tem letu kažejo ugodno sliko tako v Sloveniji kot Evropi na splošno, ugodnejšo od napovedi, je izpostavila ministrica in izrazila pričakovanje, da bodo ugodne razmere prepoznane tudi danes v jesenski gospodarski napovedi.

V povezavi s strukturnim primanjkljajem, na katerega že vseskozi opozarjajo v Bruslju, pa je ministrica izpostavila, da se bo strukturni napor ocenjeval v sklopu pregleda osnutka proračunskega načrta. Stališče komisije pričakuje do konca novembra, članice bodo nato te ocene obravnavale decembra.

Slovenija je po ocenah ministrstva dosegla ustrezno raven javnofinančne konsolidacije tako na področju zniževanja primanjkljaja kot zmanjševanja javnega dolga tako lani kot letos, zato Vraničar Ermanova pričakuje pozitivno oceno za leto 2018.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles