Finančni trgi

Prispevki

Bruselj bo objavil zimsko gospodarsko napoved

Bruselj bo objavil zimsko gospodarsko napoved
February 07
07:53 2018

Evropska komisija bo danes objavila zimsko gospodarsko napoved za območje evra, EU in vsako posamezno članico, ki bo vključevala podatke o rasti, brezposelnosti, javnih financah in inflaciji. V prejšnji, jesenski oceni je Evropi napovedala krepitev rasti in tudi močno izboljšala gospodarske obete za Slovenijo.

Območju evra je komisija novembra napovedala 2,2-odstotno rast v lanskem letu, celotni EU pa 2,3-odstotno, kar je bilo znatno več od spomladanskih pričakovanj. Za letos je tako območju evra kot EU napovedala 2,1-odstotno, za prihodnje leto pa obema 1,9-odstotno rast.

Cene nafte več kot odstotek nižje

Sloveniji je komisija jeseni za lani napovedala 4,7-odstotno rast, kar je 1,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi, za letos štiriodstotno, kar je 0,9 odstotne točke več od prejšnje ocene, za prihodnje leto pa 3,3-odstotno.

V Bruslju Slovenijo že vseskozi opozarjajo na strukturni fiskalni napor. Po novembrskih ocenah naj bi Slovenija letos beležila 1,6-odstotni strukturni primanjkljaj, prihodnje leto pa 1,4-odstotnega, kar je slabše od začrtanih ciljev.

Nekaj dni po objavi novembrske napovedi je komisija ob oceni proračunov članic v območju evra sicer zrahljala cilj za strukturni fiskalni napor za Slovenijo v tem letu, a kljub temu ugotovila tveganja neskladnosti slovenskih proračunskih načrtov z evropskimi pravili.

Slovenske napovedi so precej drugačne od bruseljskih. Slovenska vlada v osnutku proračunskega načrta za letos napoveduje le še minimalen strukturni primanjkljaj, v prihodnjem letu pa minimalen strukturni presežek v javnih financah.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce