Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Bundesbank: Močan evro ne ogroža rasti območja evra

Bundesbank: Močan evro ne ogroža rasti območja evra
February 09
07:54 2018

Rast vrednosti evra v primerjavi z ostalimi valutami, kot je dolar, ne ogroža rasti območja evra, je danes zatrdil guverner nemške centralne banke Jens Weidmann. Ocenil je, da je višja vrednost valute območja evra predvsem odziv na velike potenciale rasti gospodarstva območja evra, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Indeksa Dow Jones in S&P 500 že več kot 10 odstotkov nižja od rekordnih nivojev

Nekoliko manj optimističen je glede tega vprašanja prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je prejšnji mesec med dejavniki, ki bi lahko ogrozili gospodarsko rast, naštel tudi "razvoj dogodkov na trgu valut".

Od sredine decembra je evro v primerjavi z dolarjem pridobil približno štiri odstotke, v odnosu do jena se je okrepil za en odstotek. V celotnem letu 2017 je evro v primerjavi z dolarjem pridobil 15 odstotkov, v primerjavi z japonsko valuto pa 10 odstotkov.

Weidmann je sicer pojasnil, da ECB pazljivo spremlja razvoj dogodkov, predvsem v luči doseganja ciljnih dveh odstotkov inflacije. Močnejši evro namreč znižuje stopnjo inflacije, saj so uvoženi izdelki cenejši. Zaradi krepkejšega evra pa so izvozniki z območja evra manj konkurenčni, saj so njihovi izdelki na tujem držaji.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce