Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Časovni okvir ponovnega začetka operativnega delovanja letal Boeing 737 MAX ostaja neznanka

Časovni okvir ponovnega začetka operativnega delovanja letal Boeing 737 MAX ostaja neznanka
October 09
06:45 2019

Ameriški in Evropski regulativni organi so v torek sporočili, da se vedno preverjajo spremembe, ki jih je Boeing opravil v programski opremi letal 737 MAX, po dveh usodnih nesrečah, kar je sprožilo ugibanja kako hitro bi se lahko prizemljena letala ponovno vrnila k operativnemu delovanju.

Varnostni pregled, ki je še vedno v teku pomeni, da je ključni preizkusni let za certifikacijo letala 737 MAX pred novembrom malo verjeten. Pri Boeingu so pred tem večkrat izrazili upanje, da bodo z leti nadaljevali v letošnjem zadnjem četrtletju, ki se je začelo 1.oktobra.

Regulatorji so medtem omilili pomen čezatlantskih razhajanj glede varnostnih sprememb pri letalu 737 MAX, ki je od marca prizemljeno po vsem svetu, potem ko je v dveh nesrečah v obdobju petih mesecev umrlo 346 ljudi.

HP napovedujejo ostro zmanjšanje obsega svoje delovne sile

Iz ameriške zvezne uprave za letalstvo (FAA) so v izjavi zapisali, da imajo "pregleden in sodelovalni odnos" z drugimi organi za civilno letalstvo, medtem ko nadaljujejo s varnostnim pregledom letal 737 MAX. Medtem so iz uprave za letalstvo Evropske Unije sporočili, da so v stalnih stikih z FAA in Boeingom.

"Na tej stopnji nimamo nobenih posebnih pomislekov iz ocene, ki bi pomenili, da se ne bi mogli strinjati s procesom vračanja letal v operativno delovanje. Smo v stalnem stiku tako z FAA, kot Boeingom," je zapisala tiskovna predstavnica Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA).

Predstavnik FAA Steve Dickson je za medije v septembru dejal, da bo potrebovala agencija približno mesec dni po načrtovanem preizkusnem letu (le ta še nima datuma) za certifikacijo, predenj se bodo letala vrnila v obratovanje.

Med spremembami se pri Boeingu ukvarjajo z pomanjkljivostmi v arhitekturi programske opreme sistema letala 737 MAX za nadzor letenja, ki vključuje uporabo in sprejemanje podatkov iz obeh računalnikov za upravljanje letala in ne samo enega.

Več desetletij je model 737 za krmarjenje letala uporabljal le enega od računalnikov, pri čemer je v naslednjem letu prešel na drugi računalnik.

Pri FAA morajo še vedno videti Boeingov "končni opis sistema" - "dokument ki obsega približno 500 strani in vsebuje arhitekturo sistema za nadzor letenja in spremembe, ki so ji pri družbi opravili," je prejšnji mesec dejal Dickson. Nato bodo morali opravi še "integrirano analizo varnosti sistema" in izvesti scenarije delovnih obremenitev za pilote.

Pri Boeingu nameravajo predelati softversko opremo letala, da bo sprejemala vnose iz obeh senzorjev ki določata naklon kontrolnih površin v sistemu namenjenemu preprečevanju izgube vzgona, ki je bil povezan z dvema smrtonosnima nesrečama, hkrati pa naj bi v letalo namestili še dodatne varnostne zaščite.

Ločeno je Boeingov sklad za pomoč za pomoč v višini 50 milijonov dolarjev, ki je 23. septembra napovedal, da bodo vsaki družini, ki je v nesrečah izgubila člana nakazala odškodnino v višini 144,500 dolarjev že plača tri od petih vloženih zahtevkov.

Medtem so ameriške letalska družbe v veliki večini primerov že odpovedale vse lete letal 737 MAX vsaj do sredine decembra.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce