Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Cena nafte letos prvič preko 50 dolarjev na sod

Cena nafte letos prvič preko 50 dolarjev na sod
May 27
07:20 2016

Cena za sod nafte se je prvič letos dvignila nad 50 dolarjev, saj motnje pri dobavi in večje svetovno povpraševanje še naprej poganjata okrevanje cen. Cena primerjalne nafte znamke Brent se je tako včeraj povzpela na 50,22 dolarja za sod, kar je najvišja cena po lanskem novembru. Dvig cene je sledil ameriškim podatkom, ki so pokazali, da se je količina zalog po motnjah dobave zardi požarov v Kanadi precej znižala.

Cena nafte znamke Brent se je tako potem , ko je v začetku leta z 28 dolarji na sod dosegla najnižjo vrednost v zadnjih 13 letih, dvignila že za 80 odstotkov.

Venezuelci po novem tudi brez Coca Cole

Ameriške zaloge surove nafte so se v tednu do 20 maja znižale za 4,2 milijona sodov na 537,1 milijona sodov. Kanada je največji dobavitelj nafte ZDA, gozdni požari v njihovih zahodnih provincah pa so obseg dobave znižali za približno milijon sodov na dan.

Hkrati so dvigi cen nafte v zadnjih mesecih posledica pogovorov med OPEC-om in Rusijo o zamrznitvi proizvodnih količin. Kratkoročno so motnje v dobavi nafte pomagale izravnati višjo proizvodnjo v Iranu in Savdski Arabiji. Poleg Kanade se motnje dobave dogajajo tudi v Nigeriji, kjer militantne skupine nadaljujejo z napadi na tamkajšnje naftovode.

Boljše od pričakovanj je tudi povpraševanje po nafti v Velikih gospodarstvih, kot so Kitajska, Indija in Rusija.

Glavni tržni analitik pri družbi CMC Markets, Michael Hewsn je dejal: "Zdi se, da začenjamo videti učinke padca proizvodnje iz ZDA in čeprav ostaja dobava visoka se zdi, da se zasičenost trga zmanjšuje."

"Presenečenja"

V tem kontekstu začenjajo analitiki z dvigovanjem svojih napovedi.

Pri Goldman Sachsu so v začetku meseca dejali, da sedaj pričakujejo, da bodo cene letos konstantno dosegale 50 dolarjev na sod, medtem ko naj bi se v prihodnjem letu konstantno dvigovale prek 60 dolarjev.

Ameriška banka je dejala: "Naftni trg še naprej preseneča, z nizkimi cenami, ki povečujejo motnje v Nigeriji, višjo proizvodnjo v Iranu in boljšim svetovnim povpraševanjem. Vsak od teh premikov je pomemben v svoji velikosti, naftni trg se je tako mnogo hitreje od pričakovanj spremenil iz skoraj popolne zasičenosti z zalogami, v pomanjkanje ponudbe."

Naoljenje zobnikov

V znamenju vse večjega zaupanja, so se začele naftne družbe pripravljati na višje cene. Pri BP-ju so prejšnji teden sporočili, da so svojem proračunu za leto 2017 predvideli cene v rangu med 50 in 55 dolarji na sod.

Prejšnji mesec pa je ameriški proizvajalec nafte Pioneer Natural Resources objavil načrte za izgradnjo do 10 novih vrtalnih ploščadi, ko se bodo cene nafte dvignile nad 50 dolarjev za sod.

Adam Laird, upravljalec z naložbami, pri družbi Hargreaves Lansdown je dejal: "To je gospodarski segment, ki je brez sredstev in investicij, prebitje psihološke meje pri 50 dolarjih, pa bi lahko bilo dovolj za ponovno preučitev nekaterih odločitev vodstev." Kljub temu je Laird opozoril, da se bo volatilnost cen zelo verjetno nadaljevala. "Prezgodaj je reči, da lahko govorimo o velikem preobratu," je dejal.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles