Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cena nafte prvič v zadnjih treh letih prek 70 dolarjev za sod

Cena nafte prvič v zadnjih treh letih prek 70 dolarjev za sod
January 12
07:17 2018

Cene nafte so prvič po decembru leta 2014 spet presegle 70 dolarjev za sod. Vrednost surove nafte znamke Brent je zrasla potem, ko so nekatre članice kartela proizvajalk nafte OPEC dejale, da bodo še naprej omejevale svojo proizvodnjo. Na drugi strani avtomobilske zveze že svarijo, da bodo naraščajoče cene nafte vodile k višjim stroškom za uporabnike motornih vozil.

Minister za naftne derivate v Združenih arabskih emiratih, Suhail al-Mazrouei je dejal, da so se zavezali, k omejevanju proizvodnje do konca letošnjega leta. Predlani so se OPEC in nekatere druge države, vključno z Rusijo zavezale, da bodo zmanjšale obseg proizvodnje, za podporo cen nafte, ki so takrat padle pod nivo 50 dolarjev za sod, ko je bil sporazum dosežen v letu 2016.

Toyota in Mazda sta za izgradnjo nove skupne tovarne v ZDA izbrali Alabamo

Včerajšnjo rast cen je poleg tega oprepila tudi novica o presenetljivem zmanjšanju ameriških zalog nafte.

Ameriška admninstracija za energetske informacije je tako sporočila, da so se zaloge nafte v tednu do 5. januarja zmanjšale za skoraj 5 milijonov sodov na 419,5 milijonov sodov. Tudi ameriška proizvodnja nafte se je znižala za 290,000 sodov, na 9,5 milijona sodov na dan.

Cena ameriške lahke nafte se je včeraj povečala za 1,5 odstotka na 64,51 dolarja na sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce