Finančni trgi

Prispevki

Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU maja višje

Cene industrijskih izdelkov v območju evra in EU maja višje
July 04
06:31 2018

Cene industrijskih izdelkov so pri proizvajalcih v območju evra maja na mesečni ravni zvišale za 0,8 odstotka, v EU pa za en odstotek. Na letni ravni je bila rast tri- oz. 3,6-odstotna. V Sloveniji so se cene na mesečni ravni povišale za 0,1 odstotka, v primerjavi z lanskim majem pa za 1,8 odstotka, kažejo podatki Eurostata.

Ameriška administracija je družbi ZTE dovolila ponoven začetek nekaterih poslovnih dejavnosti

Na mesečni ravni so najbolj narasle cene v energetskem sektorju, in sicer za 2,6 odstotka. Te se potiskale tudi rast v EU, kjer so se okrepile za 3,4 odstotka. Brez upoštevanja tega sektorja bi bila rast cen 0,2-odstotna v obeh območjih.

Največjo rast so imele Grčija (+2,4 odstotka), Portugalska (+1,9 odstotka), Ciper in Madžarska (v obeh +1,8 odstotka), največje padce pa Irska (-0,5 odstotka) in Latvija (-0,3 odstotka).

Tudi na letni ravni so rast cen industrijskih izdelkov tako v evro območju kot EU potiskale cene v energetskem sektorju, saj so narasle za 7,6 oz. 10,8 odstotka. Brez upoštevanja tega sektorja bi bila rast cen 1,4- oz. 1,6-odstotna.

Največje rasti so imele Velika Britanija (+6,7 odstotka) in Belgija (+5,6 odstotka), največje padce pa Irska (-2,7 odstotka) in Luxembourg (-0,5 odstotka).

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce