Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte doživljajo kolaps

Cene nafte doživljajo kolaps
November 14
07:01 2018

Cene nafte so se znižale na najnižje nivoje v zadnjih osmih mesecih, kar je posledica strahov glede upočasnitve povpraševanja. Mednarodno merodajna nafta znamke Brent je tako izgubila 7 odstotkov vrednosti in padla na nivo 65,11 dolarja za sod, kar je najnižja cena od letošnjega marca.

Za enak odstotek se je pocenila tudi ameriška lahka nafta, ki je bila vredna samo še 55,69 dolarja za sod, kar je najnižji nivo po lanskem novembru in predstavlja dvanajsti zaporedni dan padanja cen.

Najnovejši padci sledijo znižani napovedi naftnega kartela Opec glede svetovnem povpraševanju po nafti v prihodnjem letu. Pri organizaciji sedaj pričakujejo, da se svetovno povpraševanje povzpelo na 1,29 milijona sodov nafte na dan, kar je približno 70,000 sodov manj od napovedi izdane prejšnji mesec.

Japonsko gospodarstvo se je v tretjem četrtletju zaradi naravnih nesreč skrčilo

Saudski minister za energijo Kalid al Falih je že v ponedeljek dejal, da se je OPEC dogovoril za zmanjšanje proizvodnje v prihodnjem letu, da bi s tem preprečili preveliko ponudbo na trgu. Saudska Arabija je sicer največji član kartela OPEC, ki združuje države proizvajalke na Bližnjem Vzhodu in v Afriki.

Pri družbi Capital Economics so dejali, da je jasno, da se "strah pred presežno ponudbo a naftnem trgu povečuje". Hkrati pričakujejo, da bo "umirjena svetovna gospodarska rast" povpraševanje glede na Opecovo napoved še dodatno znižala.

Cena nafte Brent se je od vrhov v oktobru znižala že za 25 odstotkov, medtem, ko je cena ameriške nafte upadla že za 28 odstotkov.

"Gre za vožnjo po bregu. Prihajamo do trenutka, ko stvar ni več odvisna od osnovnih dejavnikov, ampak gre za popoln kolaps cen," je dejal analitik Phil Flynn iz družbe Price Futures Group.

Najnovejši padec cen prihaja potem ko je ameriški predsednik Donald Trump v ponedeljek na twitterju zapisal svoje upanje, da ne bo prišlo do zmanjšanja proizvodnje nafte, potem ko je Saudska Arabija v nedeljo dejala, da Opec razmišlja o zmanjšanju ponudbe na trgu v naslednjem letu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce