Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte so končno dobile nekaj podpore, najhuje se zdi za nami

Cene nafte so končno dobile nekaj podpore, najhuje se zdi za nami
April 30
07:57 2020

Cena ameriške nafte WTI se je včeraj povzpela za 14,3 odstotka oziroma 2,15 dolarja na 17,35 dolarja za sod, medtem ko je včeraj zrasla za 22 odstotkov. Na drugi strani se je cena nafte znamke Brent z junijskim dobavnim rokom povzpela za 10,3 odstotka na 24,87 dolarja za sod. V sredo je omejena nafta pridobila 10 odstotkov vrednosti.

Najbolj aktivno je bilo trgovanje z Brentovo nafto z julijskim dobavnim rokom, katere vrednost se je povzpela za 8,7 odstotka na 26,33 dolarja za sod.

Ameriška nafta je prejšnji teden, ko so se iztekle dobave nafte z majskim rokom prvič v zgodovini spustila v negativno območje, sedaj pa so analitiki prepričani, da so trgi kljub še vedno visoki volatilnosti le našli trdna tla pod nogami.

Ameriška nafta prvič v zgodovini v negativnem območju

"Mislim, da smo bližje ravnotežnim cenam nafte WTI v območju med 15 in 20 dolarji za sod. To odražajo vsa znana dejstva - uničenje povpraševanja, ki je privedlo do zapolnitve skladišč, pa do bližnjega zmanjšanja ponudbe," je dejal Michael McCarthy iz družbe CMC Markets.

Ameriške zaloge nafte so se v zadnjem tednu povečale za 9 milijonov sodov na 527,6 milijona sodov, so v sredo pokazali podatki ameriške uprave za energetiko. Povečanje je bilo sicer manjše od pričakovanj analitikov, ki so napovedovali rast v višini 10,6 milijona sodov.

"V trenutnem okolju se trgi obupno želijo kakršnih koli pozitivnih znamenj, ne glede na to kako blaga se zdijo. Ta teden so bili trgi osredotočeni na številke o zalogah in povpraševanju v ZDA," je dejal Warren Patterson iz družbe ING.

Ameriške zaloge bencina so upadel so se od rekordnih nivojev doseženih prejšnji teden znižale za 3,7 milijona sodov, rahlo povečanje povpraševanja po gorivu, pa je nadomestilo oživitev proizvodnje naftnih rafinerij.

"Če bomo v prihodnjih tednih videli nadaljevanje tega trenda, bi lahko to nakazovalo, da je najhujše obdobje že za trgi," je dejal Patterson.

Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da bo njegova administracija kmalu objavila načrt za pomoč naftnim podjetjem, za katerega je ameriški finančni minister Steven Mnuchin dejal, da bi lahko vseboval dodatne nakupe na milijonov sodov nafte za že tako polne državne rezerve.

Zasebna skladišča v ZDA se medtem približujejo polni zasedenosti, medtem ko imajo vladna strateška skladišča prostega prostora samo še za 78 milijonov sodov nafte.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce