Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte navzgor, manj vrtalnih ploščadi v ZDA

Cene nafte navzgor, manj vrtalnih ploščadi v ZDA
October 09
07:36 2017

Cene nafte so se danes dvignile, potem ko so v petek izgubile 2 odstotka, saj se pričakuje, da bo Saudska Arabija še naprej omejevala svojo proizvodnjo, s čimer želijo podpreti cene na trgu, medtem ko se je število novih vrtalnih ploščadi v ZDA zmanjšalo.

Naftna pristanišča, proizvajalci in rafinerije v Louisiani, Misisipiju in Alabami, ki so svoje obrate zaprli zaradi orkana Nate, danes načrtujejo ponoven zagon, saj se je orkan pomaknil v notranjost države, stran od večine energetske infrastrukture v mehiškem zalivu.

Ameriški borzni indeksi spet rekordno

Z ameriško lahko nafto se je danes trgovalo 0,4 odstotka višje, cene pa so dosegle 49,48 dolarja za sod. Cena surove nafte znamke Brent je pridobila 16 centov oziroma 0,3 odstotka na 55,78 dolarja za sod.

Cene nafte so v petek padle za približno 2 odstotka, saj je ponovno prišlo do bojazni o prekomerni proizvodnji. A nato so analitiki danes dejali, da bo zavezanost Saudske Arabije pri podpori cen z omejevanjem proizvodnje preprečila nadaljnje padanje cen.

"Ostajamo razmeroma prepričani, da bo Saudska Arabija še naprej podpirala naftni trg, še posebej do prodaje družbe Aramco," je dejal Shane Channel iz družbe ASR Wealth Advisers.

Naftni velikan v državni lasti namerava prihodnje leto organizirati prvo javno ponudbo v kateri bi trgu ponudili okrog 5 odstotkov deliv podjetja.

Poročilo o zmanjšanju števila ameriških naftnih ploščadi za novo proizvodnjo je trgom zagotovilo določeno cenovno podporo. Število naftnih ploščadi se je namreč znižalo za 2 na 748.

Današnja trgovalna dejavnost je bila nizka, saj danes v ZDA praznujejo Kolumbov dan, vseeno pa bodo trgi odprti. Dodaten znak pozitivnega razpoloženja na trgu pa je v tem, da so hedge skladi in upravljavci z denarjem že tretji teden zapored povečali obseg svojih stav na rast vrednosti nafte.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce