Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte padajo, povpraševanje se upočasnjuje

Cene nafte padajo, povpraševanje se upočasnjuje
June 19
06:20 2017

Cene nafte so se danes znižale, kar je predvsem posledica nadaljnjega širjenja vrtanja v ZDA , ki je pomagalo obdržati visoko svetovno dobavo kljub temu, da je prišlo do znižanja proizvodnje iz strani drugih proizvajalk nafte. Tudi znamenja negotovega povpraševanja so pomagala poslabšati razpoloženje na trgu, kar je cene nafte znižalo na ravni, ki so primerljive z obdobjem pred zmanjšanjem proizvodnje konec lanskega leta.

Sod nafte znamke Brent je bilo tako moč kupiti po 47,24 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 44,59 dolarja. Ceni za obe merodajni nafti sta od konca maja, ko so se članice proizvajalk nafte OPEC zavezala za podaljšanje znižane proizvodnje nafte za dodatnih devet mesecev, upadli za približno 14 odstotkov.

Evropskim lastnikom spornih volkswagnov namesto odškodnine posebna garancija

Trgovalci so dejali, da je glavno gonilo za padanje cen nafte naraščajoča proizvodnja v ZDA, ki spodkopava prizadevanja OPEC-a.

"Število naftnih vrtin v ZDA se še naprej povečuje, samo v zadnjem tednu jih je bilo tako odprtih šest," so zapisali pri banki Goldman Sachs. "To je že 22 zaporedni teden, ko je število naftnih vrtin naraslo, kar je rekorden dosežek," je dejal Greg McKenna iz družbe AxiTrader.

Ameriški proizvajalci nafte so od 27 maja lani odprli 431 novih naftnih vrtin, so še dejali pri Goldman Sachsu. Če se bo število naftnih vrtin obdržalo na sedanji ravni, se bo po besedah banke ameriška proizvodnja nafte glede na lansko zadnje četrtletje na letni ravni povečala za 770,000 sodov na dan.

Proizvajalci iz skupine OPEC in drugih držav, ki so sodelovale pri znižanju proizvodnje, vključno Rusijo, ostajajo še naprej pri visokih nivojih proizvodnje, saj v celoti ne izpolnjujejo svojih obljub.

Pojavljajo se tudi kazalci, ki kažejo, da se rast povpraševanja po nafti v Aziji, ki je največji svetovni porabnik te surovine, upočasnjuje.

Japonska carina je tako v maju ocarinila 13,5 odstotka manj nafte kot v istem mesecu leto dni nazaj, so danes sporočili iz ministrstva za finance. Indija, ki je pred kratkim prehitela Japonsko kot enemu od največjih uvoznikov nafte v Aziji, je v maju glede na enako lansko obdobje uvozila 4,2 odstotka manj nafte.

Na Kitajskem, ki že tekmuje z ZDA za mesto največjega uvoznika nafte na svetu, se povpraševanje po nafti upočasnjuje že nekaj časa, čeprav iz rekordnih nivojev, medtem ko analitiki pričakujejo, da se bo upočasnjevanje povpraševanja v naslednjih mesecih nadaljevalo. "Zmanjševanje zasičenosti naftnega trga bo velik izziv," so danes dejali pri banki ANZ.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce