Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte pred objavo ameriških zalog nekoliko navzdol

Cene nafte pred objavo ameriških zalog nekoliko navzdol
December 05
09:49 2017

Cene nafte so se danes pred objavo najnovejših podatkov o zalogah surove nafte v ZDA nekoliko znižale, saj trgi preučujejo vpliv naraščajoče proizvodnje ZDA v primerjavi z odločitvijo OPEC-a in drugih proizvajalk nafte, ki so prejšnji teden podaljšale svojo omejitev proizvodnje.

Mednarodno merodajna nafta znamke Brent, je tako danes izgubila 10 centov vrednosti in jo je bilo moč kupiti po ceni 62,35 dolarja za sod. Terminske pogodbe za teksaško lahko nafto so se znižale za 4 cente, na 57,43 dolarja za sod.

“Diamant miru” je bil na dražbi prodan za 5,5 milijona evrov

Organizacija držav izvozic nafte (OPEC) in nekatere druge proizvajalke nafte, ki jih vodi Rusija, so se prejšnji teden dogovorile za podaljšanje dnevnega znižanja proizvodnje za 1,8 milijona sodov, do konca prihodnjega leta, s čimer želijo povišati cene, in zmanjšati globalno zasičenost naftnega tržišča.

Čeprav so največji svetovni proizvajalci nafte prejšnji teden dosgeli dogovor, pa je kazahstanski minister za energetiko, Kanat Bozumbayev danes dejal, da bo izpolnitev dogovora o zmanjšanju proizvodnje za Kazahstan, ki je ena od nečlanic OPEC-a, ki so podprle pakt, zelo težko izvedljiva.

Pri banki Goldman Sachs so dejali, da sta Saudska Arabija in Rusija pokazali močno zavezo k razširitvi zmanjšanja proizvodnje in povečali napovedi za cene nafte v prihodnjem letu, na 62 dolarjev za sod Brentove nafte in 58 dolarjev za sod lahke ameriške nafte.

"Do leta 2019 pa verjamemo, da bo odziv proizvajalcev nafte iz skrilavca in drugih proizvajalcev na višje cene OPEC in Rusijo spodbudil k zmanjšanju njihovih presežnih zmogljivosti, kar bo povečalo tveganja za zniževanje cen," so še dodali pri banki.

V novembru se je proizvodnja surove nafte članic OPEC-a znižala za 300,000 sodov na dan, na najnižjo raven od maja je ugotovila najnovejša raziskava Reutersa objavljena v ponedeljek. Na drugi strani pa so najnovejši podatki objavljeni prejšnji teden pokazali, da se je ameriška proizvodnja surove nafte v septembru povišala na skoraj 9,5 milijona sodov na dan, kar je najvišja mesečna proizodnja države po letu 2015.

"Obe nafti (Brent in WTI) sta sedaj že preizkusili in nista bili uspešni pri testiranju večjih stopenj odpornosti, zato bo vsa pozornost sedaj namenjena podatkom o ameriških zalogah surove nafte, ki bodo objavljeni danes zvečer in jutri," je dejal analitik pri družbi OANDA, Jeffrey Halley.

Medtem ko ostaja naraščajoča proizvodnja nafte v ZDA ovira pri prizadevanjih OPEC-a za ponovno uravnoteženje trga , pa so se ameriške zaloge nafte po vsej verjetnosti prejšnji teden znižale, kar označuje že tretji zaporedni teden padcev, je pokazala predhodna raziskava Reutersa.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce