Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte še kar drsijo navzdol

Cene nafte še kar drsijo navzdol
November 23
07:25 2018

Cene nafte so se v petek znižale na najnižjo raven v letošnjem letu, za kar je odgovorno pojavljanje presežne ponudbe nafte zaradi slabih gospodarskih obetov. Padec cen je prišel v času ko trgi pričakujejo odločitev kartela OPEC, za omejitev ponudbe na trgu po srečanju, ki je načrtovano za 6. december.

Mednarodno merodajna nafta znamke Brent je tako danes z ceno 61,52 dolarja za sod dosegla najnižjo vrednost od decembra lani, predenj se je cena nekoliko dvignila in se ustalila pri nivoju 61,88 dolarja. To je sicer še vedno 1,2 odstotka nižja cena kot ob koncu včerajšnjega trgovalnega dne.

Cena ameriške lahke nafte se je znižala za 2,5 odstotka na 53,29 dolarja za sod, kar je blizu najnižjih nivojev po lanskem oktobru.

Sredi obdobja padanja je volatilnost cen nafte poskočila na ravni, ki jih trgi niso videli vse od obdobja padanje cen med leti 2014-16 in pred tem v obdobju finančne krize v letih 2008-09.

Cene nafte doživljajo kolaps

Do večjih razhajanj med ceno ameriške in mednarodne nafte prihaja zaradi povečane proizvodnje v Severni Ameriki, ki maši trg in znižuje tamkajšnje cene, medtem ko so globalna tržišča zaradi zmanjšanega izvoza iz Irana nekoliko manj zasičena.

Vseeno se je letos na splošno globalna oskrba z nafto povečala, pri čemer so trije proizvajalci Združene države, Rusija in Saudova Arabija načrpali več kot tretjino svetovne porabe, ki znaša okrog 100 milijonov sodov na dan.

"Trg je trenutno zasičen z ponudbo," je dejala ameriška investicijska banka Jefferies in dodala, da je "trg z preveliko ponudbo težko delo pri določanju cen."

Visoka proizvodnja prihaja v času, ko so se obeti glede povpraševanja po nafti, zaradi upočasnitve svetovnega gospodarstva poslabšali.

Cene nafte so se od vrhov doseženih v oktobru znižale že za približno 30 odstotkov, saj je svetovna proizvodnja v četrtem četrtletju začela presegati porabo, s čemer se je končalo obdobje prevelike ponudbe, ki se je začelo v prvem četrtletju lanskega leta.

Prilagujoč se nižjemu povpraševanju je največja izvoznica nafte na svetu Saudova Arabija v torek dejala, da bi lahko zmanjšala svojo proizvodnjo. "Ne bomo prodajali nafte, ki je kupci ne potrebujejo," je novinarjem dejal Saudski minister za energetiko Kalid al-Falih.

Saudova Arabija trenutno pritiska na kartel OPEC, naj zniža svojo proizvodnjo nafte za 1,4 milijona sodov na dan, s čemer bi preprečili prekomerno oskrbo trgov. Skupina se bo uradno sešla na srečanju 6. decembra.

Ameriška banka Morgan Stanley je dejala, da je "veliko večja verjetnost, da OPEC doseže dogovor o uravnoteženosti trga v letu 2019", kot, da se to ne zgodi, pri čemer so dodali, da bi to verjetno podprlo cene nafte "v bližnji prihodnosti pri cenah v visokih 50 dolarjih."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce