Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte še kar padajo

Cene nafte še kar padajo
May 09
06:01 2017

Cene nafte so danes po dobrem začetku izgubile vse ustvarjeno, saj je zaskrbljenost glede upočasnjenega povpraševanja in neusmiljenega dviga proizvodnje v ZDA, premagala vpliv upanja, da bodo države članice kartela OPEC podaljšale obdobje zmanjšane proizvodnje.

Cena mednarodno merodajne nafte znamke Brent se je tako znižala na 49,37 dolarja na sod, medtem ko je v začetku dneva dosegala še nivo 49,6 dolarja za sod. Z ameriško lahko nafto se je trgovalo pri ceni 46,46 dolarja za sod , kar je manj od dnevnega viška pri 46,66 dolarja za sod.

Warren Buffett prodal tretjino naložbe v IBM

Trgovalci so dejali, da se je naftni trg znašel pod pritiskom predvsem zaradi nenehne rasti proizvodnje v ZDA, še posebej proizvajalec nafte iz skrilovca in zaskrbljenosti nad upočasnjevanjem povpraševanja na Kitajskem. Ameriška proizvodnja nafte se je tako od sredine lanskega leta povečala za več kot 10 odstotkov in dosega 9,3 milijona sodov na dan. To je že zelo blizu proizvodnim nivojem Rusije in Savdske arabije.

"To otežuje zniževanje ravni zalog na nivoje za katere pri OPEC-u ocenjujejo, da omogočajo trajnostno rast nivojev cen," je dejal Greg McKenna iz družbe AxiTrader.

Ameriška banka Goldman Sachs je dejala, da so ameriški proizvajalci nafte iz skrilavca "bistveno spremenili" naftno industrijo zaradi svoje sposobnosti, za bistveno hitrejši dvig proizvodnje, kot konvencionalni proizvajalci.

Bank of America Merrill Lynch je sporočila, da so nizke cene tudi posledica padca v povpraševanju. "Rast povpraševanja po nafti v letošnjem letu je nižja od pričakovanj, kar deloma pojasnjuje zakaj so cene nafte in marže rafiniranja v zadnjem času močno upadle," so zapisali.

Največji izvoznik in defacto vodja OPEC-a Savdska Arabija je v ponedeljek dejala, da bodo storili karkoli bo potrebno za vzpostavitev ponovnega ravnovesja na trgu, ki ga že zadnji dve leti pretresa prevelika ponudba, kar se odraža na cenah, ki so pod 50 dolarji za sod. Temelj Savdske obljube za ponovno vzpostavitev ravnovesja na trgu, bi bila potencialna razširitev zmanjšane proizvodnje za skoraj 1,8 milijona sodov na dan, tudi v leto 2018.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce