Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte so se umirile, trgi v pričakovanju izida seje Ameriške centralne banke

Cene nafte so se umirile, trgi v pričakovanju izida seje Ameriške centralne banke
September 18
07:58 2019

Cene nafte so se v sredo ohladile, potem ko je Savdska Arabija dejala, da bo do konca meseca v popolnosti obnovljena proizvodnja nafte, medtem ko je previdnost pred pričakovanim znižanjem obrestnih mer v ZDA zadržala širše finančne trge v omejenih okvirih.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je tako danes pridobil 0,13 odstotka vrednosti, medtem ko je ostal nivo glavnega japonskega borzne indeks Nikkei nespremenjen. Delnice na Wall Streetu so v torek za malenkost pridobile na vrednosti, saj je glavni borzni indeks S&P 500 zrasel za 0,26 odstotka.

Terminske pogodbe za surovo nafto znamke Brent so se pocenile za 0,1 odstotka na 64,5 dolarja za sod, potem ko je cena od napada na savdske naftne objekte izgubila že 60 odstotkov vsega dobička.

Delnice po napredku v ameriško-kitajskih trgovinskih pogajanjih in ukrepih ECB z pozitivno rastjo

Ameriška lahka nafta je v ponedeljek izgubila 0,5 odstotka vrednosti in upadla na nivo 59,06 dolarja za sod, medtem ko je cena v ponedeljek dosegala še 68,38 dolarja za sod.

Savdski minister za energetiko Princ Abdulaziz bin je v torek skušal trge pomiriti z zagotavljanjem, da bo država do konca meseca obnovila vso izgubljeno proizvodnjo nafte in obnovile dobavo do strank v enakem obsegu, kot pred napadi.

"Mislim, da se bo povišanje cen nafte izkazalo za kratkoročno, glede na to, da svetovno gospodarstvo ne deluje preveč dobro," je dejal Akira Takei iz družbe Asset Management One.

Kljub temu so povečane geopolitične napetosti podprle cene nafte in nekaterih sredstev varnega zavetja, kot so ameriške obveznice. Medtem je ameriški uradnik za tiskovno agencijo Reuters v torek povedal, da so ZDA prepričane, da so napadi izvirali iz jugovzhodnega Irana, kar bi lahko še dodatno povečalo rivalstvo med Teheranom in Rijadom.

Dodatno negotovost na Bližnjem vzhodu so vlili najnovejši podatki o volitvah v Izraelu, ki so pokazali, da so rezultati preveč tesni za razglasitev zmagovalca, kar kaže, da se bo boj za politično preživetje vlade premierja Benjamina Netanjahuja nadaljeval.

Medtem je cena zlata ostala večinoma ravna pri nivoju 1502,1 dolarja za unčo. Donos na ameriške desetletne državne obveznice se je pred objavo nove politike Ameriške centralne banke v sredo znižal na 1,81 odstotka, medtem ko je donos še v petek dosegal 1,908 odstotka, kar je bilo največ v zadnjem mesecu in pol.

Medtem ko je znižanje obrestnih mer v obsegu 25 bazičnih točk, že tako rekoč gotovo, pa se vlagatelji osredotočajo na izjave in gospodarske napovedi oblikovalcev politik v banki, da bi odkrili znamenja globokih nesoglasij med njimi.

"Trgi trenutno do konca prihodnjega leta v ceno že skoraj v celoti vključujejo tri znižanja obrestnih mer, obstaja pa tudi verjetnost, da se bo Centralna banka odločila za bolj agresiven pristop, kar bi lahko kratkoročno povišalo donose obveznic," je dejal Masahiko Loo iz družbe Alliance Bernstein.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem ohranil enakomerno vrednost pri 1,1066 dolarja, potem ko je včeraj, zaradi dobrih podatkov v nemški raziskavi o zaupanju med vlagatelji, pridobil 0,6 odstotka vrednosti.

Britanski funt je trgoval pri vrednosti 1,2489 dolarja, kar je malenkost pod najvišjim nivojem v zadnjih dveh mesecih. Vrednost jena v primerjavi z dolarjem se je znižala na 108,26 jena, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjem mesecu in pol.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce