Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte več kot odstotek nižje

Cene nafte več kot odstotek nižje
February 06
08:21 2018

Cene nafte so se v torek znižale za več kot 1 odstotek in tako nadaljevale z izgubami iz prejšnje trgovalne seje, saj so svetovni finančni trgi spet doživeli visoke izgube, potem ko so sledili včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu. Surovo nafto znamke Brent je bilo tako moč kupiti po ceni 66,91 dolarja za sod, kar je bilo 1,1 odstotka manj od cene ob prejšnjem zaključku trgovanja. Hkrati je cena več kot 4 dolarje nižja od viška za letošnje leto, doseženega prejšnji mesec.

Ameriško lahko nafto je bilo danes moč kupiti po ceni 63,46 dolarja za sod, kar je prav tako 1,1 odstoten padec od zadnjega trgovanja in več kot 3 dolarje nižje od letošnjega najvišjega nivoja.

"Padec cen gre večinoma pripisati svetovni razprodaji delnic," je dejal Sukrit Vijayakar, iz družbe Trifecta Energy. "Ljudje so varnost poiskali v ameriškem dolarju. Zato se je vrednost dolarja okrepila. To pa draži nakup surovin, zato je prišlo do razprodaje terminskih pogodb za nafto," je dodal.

Dow Jones v petek z največjim dnevnim padcem po letu 2016

Finančni trgi so v ponedeljek zabeležili največje padce vrednosti v več letih, potem ko je strmo povečanje donosov ameriških obveznic, dvignilo alarme glede možnosti naraščajoče inflacije in potencialno višjih obrestnih mer.

"Nenadoma je postala inflacija ena od najbolj pomembnih tem pogovorov glede vprašanj na trgih," so pri banki JPMorgan zapisali v sporočilu za svoje stranke. A korekcijo v ceni nafte po besedah trgovalcev vodijo tudi osnovni razlogi.

Kljub zavezi OPEC-a in Rusije, k zmanjšanju proizvodnje pa ostaja naftni trg še vedno zelo nasičen s ponudbo. To je predvsem posledica naraščajoče proizvodnje nafte iz skrilavca v ZDA, ki se je od sredine leta 2016 povečala za skoraj 18 odstotkov in dosega 10 milijonov sodov na dan, kar je večja proizvodnja od največje izvoznice nafte Saudske Arabije.

Višjo proizvodnjo ima samo še Rusija, ki je v lanskem letu v povprečju načrpala 10,98 milijona sodov nafte na dan. Proizvodnja v ZDA pa se bo zelo verjetno še povečala.

Število vrtalnih ploščadi se je do konca januarja povečalo na 765, kar je več kot dvakrat več od 316, kolikor jih je obratovalo v letu 2016. Hkrati je tu tudi sezonska recesija glede povpraševanja, saj mnoge rafinerije zaprejo svoja vrata zaradi vzdrževanja po koncu najvišje stopnje porabe ob koncu zime na severni polobli.

Največja ameriška rafinerija, Motiva Enterprices v Teksasu, ki ima dnevno zmogljivost 603,000 sodov je tako v ponedeljek začela svojo načrtovano mesec dni trajajočo fazo obnove.

Kljub temu ostaja povpraševanje po nafti še naprej zdravo, tako je banka Goldman Sachs za letošnje leto napovedala rast svetovnega povpraševanja v višini 1,8 milijona sodov na dan, od tega bo 40 odstotkov te rasti posledica višjega povpraševanja v Indiji in na Kitajskem.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce