Finančni trgi

Prispevki

Cene nafte za kratko pod 30 dolarjev za sod, Rusija v težavah

Cene nafte za kratko pod 30 dolarjev za sod, Rusija v težavah
January 14
07:46 2016

Cene nafte so se včeraj na mednarodnih trgih za kratek čas prvič po aprilu leta 2004 spustile pod mejo 30 dolarjev za sod, predenj so si nekoliko opomogle. Cena nafte znamke Brent, ki služi kot mednarodno merilo je padla vse do nivoja 29,96 dolarja za sod, predenj se je vrnila za vrednost 30,22 dolarja za sod.

Cene nafte so se v zadnjih 15 mesecih znižale že za 70 odstotkov. Včeraj je ruski premier Dimitrij Medvedjev opozoril, da bi lahko padajoče cene nafte državo prisilile v revidiranje proračuna za letošnje leto. Dejal je, da mora biti Rusija pripravljena na najslabši možni gospodarski scenarij, če se bo padanje cen nadaljevalo.

OPEC dolgoročno napoveduje dvig cen nafte

Davki iz naslova nafte in plina, pomenijo trenutno približno polovico vseh prihodkov ruske vlade. Zvezni proračun za letošnje leto je bil sprejet oktobra lani in je temeljil na oceni, da se bodo cene nafte v letu 2016 gibale pri okrog 50 dolarjih za sod, to pa je številka, ki jo je predsednik Vladimir Putin nedavno označil za "nerealistično".

Vladnim službam je že bilo ukazano zmanjšanje porabe v višini 10 odstotkov, kar je enak ukrep kot so ga sprejeli že v lanskem letu. Pokojnine in plače javnega sektorja bodo ostale pred temi rezi, ki naj bi prihranili približno 8,5 milijarde evrov še naprej zaščitene. Finančni minister Anton Siluanov pa je dejal, da bi bil lahko ruski proračun uravnotežen samo, če bi se cene za sod nafte povzpele na 82 dolarjev.

"Nova realnost"

Dejal je, da bi moral biti proračun za letošnje leto popravljen tako, da bi slonel na oceni, da se bodo cene nafte letos gibale pri okrog 40 dolarjev na sod.

Mnister za gospodarstvo, Aleksej Uljukajev je oporozil, da se bo morala Rusija soočiti z dolgim obdobjem nizkih cen surovin, cene nafte pa bi se lahko spustile vse do 15 ali 20 dolarjev za sod.

"Največjo nevarnost predstavlja dolgo obdobje nizkih cen, to lahko pomeni leta ali celo desetletja," je dejal. Medvedjev je dejal da visoke obrestne mere zavirajo gospodarsko rast države. Ruska centralna banka je v zadnjem mesecu držala obrestne mere na 11 odstotkih, guvernerka banke Elvira Nabiulina pa je posvarila pred "visoko volatilnostjo" na svetovnih trgih.

Inflacija v državi je trenutno na letni ravni pri 15 odstotkih, v banki pa upajo, da se bo do drugega leta znižala na 4 odstotke.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles