Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Cene nafte so začasno nehale naraščati

Cene nafte so začasno nehale naraščati
October 19
05:57 2021

Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in nižje tovarniške proizvodnje v ZDA. To je sprožilo zaskrbljenost glede povpraševanja zaradi neenakomernega okrevanja ob pandemiji kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 43 centov oziroma 0,5 odstotka na 83,9 dolarja za sod, medtem ko je cena včeraj upadla za 0,6 odstotka. Kljub temu je cena Brentove nafte v tem mesecu poskočila za 7 odstotkov.

Ford napovedal veliko naložbo v električna vozila

Ameriška nafta je na drugi strani izgubila 0,4 odstotka vrednosti in dosega nivo 82,11 dolarja za sod, pri čemer se je cena v tem mesecu povečala za skoraj 10 odstotkov.

Podatki so medtem pokazali, da se je tovarniška proizvodnja v ZDA prejšnji mesec zmanjšala za največ v zadnjih sedmih mesecih, saj je globalno pomanjkanje polprevodnikov upočasnilo proizvodnjo avtomobilov, kar je še dodaten dokaz, da omejena ponudba obremenjuje gospodarsko rast.

Na Kitajskem so tako ozka grla prispevala k znižanju stopnje gospodarske rasti na najnižjo raven v zadnjem letu, saj so državo prizadeli pomanjkanje energije, nepremičninska kriza in izbruhi kuge iz Wuhana.

Kitajska dnevna stopnja predelave nafte se je tako prejšnji mesec spet znižala na najnižjo raven po lanskem maju.

A z približevanjem zime na severni polobli bodo po mnenju analitikov trenutne povišane cene nafte, premoga in plina verjetno vztrajale še naprej.

"Huda zima bi lahko cene energentov poslala še višje," so v opombi zapisali analitiki pri raziskovalni družbi Citi Research, potem ko so svojo napoved za brentovo nafto za preostali del leta 2021 iz 74 dolarjev za sod, nadgradili na 85 dolarjev za sod.

Hladnejše vreme je tako že začelo kazati zobe na Kitajskem, kjer naj bi se temperature na severu države že spustile pod ledišče.

Na drugi strani bo cene pomagalo obvladovati večja proizvodnja v ZDA. Po uradnem poročilu naj bi se tako proizvodnja nafte iz skrilavca prihodnji mesec še dodatno povečala.

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles