Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Cene nafte zaradi močnega dolarja in prevelike ponudbe na trgu, spet navzdol

Cene nafte zaradi močnega dolarja in prevelike ponudbe na trgu, spet navzdol
November 25
08:14 2016

Cene nafte so se danes znižale za več kot 1 odstotek, saj  sta močan ameriški dolar in povečanje dobave Savdske Arabije nekaterim azijskim strankam, vplivala na trg. Do tega je prišlo kljub temu, da naj bi v prihodnjem tednu prišlo do dogovora, za zmanjšanje izhodne proizvodnje držav članic OPEC-a.

Z mednarodno merodajno nafto znamke Brent se je trgovalo po ceni 48,31 dolarja na sod, kar je 69 centov oziroma 1,4 odstotka manj kot včeraj, vseeno pa je bil celoten obseg aktivnosti majhen, saj so imeli v ZDA ravno zahvalni dan, sledi pa tudi vikend. Medtem je ameriška lahka nafta izgubila 1,3 odstotka vrednosti in se ustalila pri ceni 47,33 dolarja na sod.

Nemčija v tretjem četrtletju z slabšo gospodarsko rastjo od pričakovanj

Trgovalci so dejali, da je na cene v petek najbolj vplival močan dolar, ki je ta teden v primerjavi z večino drugih pomembnejših valut, dosegel nivoje nazadnje videne v letu 2003. Močan dolar s katerim se pri trgovanju z nafto posluje, draži nakup goriva za države z drugimi valutami in lahko potencialno škoduje povpraševanju.

Poročila, da je Savdska družba Aramco nekaterim azijskim kupcem povečala dobavo nafte, so po mnenju trgovalcev tudi pomagale pri znižanju cen. Načrt pod vodstvom Savdijcev za dogovor o zmanjšanju proizvodnje OPEC-a in drugih proizvajalcev naslednji teden, bo začel na dobavo vplivati šele februarja prihodnje leto, saj večina izvoznikov svojo proizvodnjo prodaja dva meseca vnaprej.

Članice OPEC-a se bodo sestale 30. novembra in poizkušale uskladiti potrebne reze v proizvodnji z nečlanicami kot je Rusija, ki je največji proizvajalec nafte na svetu. Vseeno pa prihaja v kartelu do nesoglasij glede tega, katera članica bi morala svojo proizvodnjo zmanjšati in za koliko. Večina analitikov meni, da bo prišlo do neke vrste dogovora o zmanjšanju proizvodnje, vseeno pa je nejasno ali bo to dovolj za podporo trgu, ki ga že zadnji dve leti teži prevelika ponudba.

"Pričakujemo, da bo prišlo do neke vrste dogovora, vseeno pa bo reakcija trga odvisna od verodostojnosti predlaganih ukrepov," so dejali pri investicijski banki Jefferies in dodali, da je nedavna rast dobave proizvodnjo v večih državah dvignila na rekordne ravni, zato bi bili sedaj potrebni pomembni rezi, da bi se cene nafte znatno povišale.

"Vzpon proizvodnje OPEC-a od avgusta naprej je trg spet premaknilo nazaj v presežno dobavo, ponovno uravnoteženje pa bo brez znižanja proizvodnje za vsaj 700,000 sodov na dan, pomaknjeno v drugo polovico prihodnjega leta," so še zapisali pri banki.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles