Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu še naprej rastejo

Cene nafte zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu še naprej rastejo
June 24
05:33 2019

Cene nafte so v ponedeljek spet zrasle, saj ostajajo napetosti med ZDA in Iranom še naprej visoke, pri čemer je ameriški državni sekretar Mike Pompeo dejal, da bodo proti Teheranu uvedli dodatne "pomembne" sankcije.

Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so se podražile za 25 centov, oziroma 0,4 odstotka na 65,45 dolarja za sod. Na drugi strani se je ena lahke ameriške nafte povišala za 37 centov, oziroma 0,6 odstotka na 57,8 dolarja za sod.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden dejal, da je tik pred zdajci preklical vojaški napada na cilje v Iranu, kot odgovor na iransko uničenje ameriškega brezpilotnega letala. V nedeljo je hkrati dodal, da ne išče vojne z Iranom.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca junija

Na drugi strani je Mike Pompeo dejal, da bodo danes proti Iranu uvedene "pomembne" sankcije namenjene nadaljnji zadušitvi sredstev, ki jih režim v Teheranu uporablja za financiranje svojih terorističnih dejavnosti v regiji.

"Bližnjevzhodni spopadi bi morali na začetku tedna podpreti cene nafte, saj bodo trgi čakali na odgovor Irana na nevarnost dodatnih sankcij," je dejal vodilni tržni analitik pri družbi Oanda v New Yorku, Edward Moya.

Cene nafte so prejšnji teden krepko narasle, potem ko je Iran v mednarodnem letalskem prostoru napadel in sestrelil ameriško brezpilotno letalo. Ob naraščajočih napetostih je tako Brentova nafta prejšnji teden pridobila približno 5 odstotkov vrednosti, kar je prva oprejemljiva rast cen v zadnjih petih tednih, medtem ko se je cena ameriške lahke nafte povišala za 10 odstotkov, kar je najvišja tedenska rast od decembra leta 2016.

Predsednik Trump je dejal, da je prekinil vojaški napad na Iran, ker bil takšen odziv na sestrelitev ameriškega drona povzročil nesorazmerno izgubo človeških življenj.

Iranski uradniki so medtem z zahodne medije dejali, da je Teheran od Trumpa prek Omana prejel opozorilo, da je napad ZDA na Iran neizbežen.

"Pripravljeni smo na pogajanja brez predpogojev," je Mike Pompeo dejal novinarjem v nedeljo. "Natančno vedo, kako nas najdejo. Prepričan sem, da bomo v trenutku, ko bodo pripravljeni na resnično sodelovanje z nami, začeli te pogovore. Tega dneva se veselim."

Medtem so ameriške energetske družbe prejšnji teden povečale število svojih naftnih ploščadi, kar se je zgodilo prvič v zadnjih treh tednih. Podjetja so tako v tednu do 21. junija dodale eno novo naftno ploščad, s čemer se je skupno število povišalo na 789, je v natančno spremljanem poročilu objavila družba Baker Hughes.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce