Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Citigroup zmanjšuje svoje globalno potrošniško poslovanje Banka Citigroup se je odločila za zaprtje potrošniškega poslovanja na 13 trgih po Aziji, Evropi in na Bližnjem vzhodu. Ameriška bančniška skupina bo te operacija tako vodila zgolj še iz...
  • V zaporu je umrl zloglasni finančni prevarant Bernie Madoff Osramočeni finančni baron iz Wall Streeta Bernie Madoff, ki je prestaljal zaporno kazen zaradi ene od največjih finančnih prevar v zgodivini ZDA je pri 82 letih umrl v zaporu. Novico...
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...

Cene nafte zaradi širjenja kitajskega virusa spet upadajo

Cene nafte zaradi širjenja kitajskega virusa spet upadajo
January 25
07:37 2021

Cena nafte so v ponedeljek padle že drugo trgovalno sejo zapored, saj so novi karantenski ukrepi zaradi širjenja kitajskega virusa, sprožili sveže pomisleke glede svetovnega povpraševanja po gorivu.

Terminske pogodbe za nafto znamko Brent so se pocenile za 0,1 odstotka na 55,88 dolarja za sod, medtem ko se je sod lahke ameriške nafte pocenila za 1 cent na 52,26 dolarja.

"Znamenja šibkega povpraševanja so obtežila trge," so dejali analitiki pri družbi ANZ, pri čemer so pokazali na ukrepe za zaporo v Hong Kongu, na Kitajskem in v Franciji, saj se stopnja okužb z kitajskim virusom povečuje , to pa omejuje poslovno aktivnost in porabo goriva.

Jack Ma se je v javnosti pojavil prvič po oktobru

Kitajska je v ponedeljek poročala o povečanju števila novih primerov okužbe z lastnim virusom, ki so ga učinkovito razširili po vsem svetu, kar je povzročilo zmanjšanje možnosti za povečanje povpraševanja največjega porabnika energije na svetu.

Cene so se prejšnji petek znašle pod dodatnim pritiskom, potem ko so se zaloge nafte po podatkih ameriške uprave za energetiko v tednu, ki se je končal 15. januarja povečale za 4,4 milijona sodov, medtem ko so analitiki pričakovali povečanje v višini 1,2 milijona sodov.

Število dodatnih vrtalnih ploščadi za nafto in zemeljski plin v ZDA, kaže, da so energetska podjetja obseg proizvodnje povečala še deveti teden zapored, vseeno pa je obseg proizvodnje še vedno 52 odstotkov nižji kot lani.

Število delujočih ploščadi, naj bi se v prihodnjih tednih še povečalo, saj bodo proizvajalci nafte svojo proizvodnjo pred nastopom pomladi povečali, je dejal Stephen Schork iz glasila naftnega trga The Schork Report.

Nekaj podpore za cene je v zadnjih tednih podprlo znižanje proizvodnje največjega svetovnega izvoznika nafte Savdske Arabije. Vlagatelji medtem spremljajo nadaljevanje pogovorov med ZDA in Iranom o jedrskem sporazumu pri katerem bi lahko nova skrajno leva administracija iz Washingtona irancem spet omogočili izvoz nafte, kar bi močno povečalo ponudbo na trgu.

Indonezija je v nedeljo sporočila, da je njena obalna straža zasegla plovila družbe MT Horse, ki so plula pod iransko zastavo in panamska plovila družbe MT Freya, zaradi suma nezakonitega prevoza nafte iz Irana, ki zaradi podpore mednarodnemu terorizmu ne sme izvažati nafte.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles