Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene nafte že nad 80 dolarji za sod

Cene nafte že nad 80 dolarji za sod
September 13
06:18 2018

Cena nafte se je sredi zaskrbljenosti glede ponudbe iz Irana in padec ameriških zalog, z nad 80 dolarji za sod, povzpela na najvišje nivoje v letošnjem letu. Vrednost surove nafte znamke Brent se je tako povečala za več kot 1 odstotek na 80,13 dolarja za sod, kar ji je na zadnje uspelo v poznem maju.

Dvig izraža zaskrbljenost zaradi vpliva ameriških sankcij proti Iranu, ki bodo usmerjene v njihov izvoz nafte. "Iran vse bolj postaja vir zaskrbljenosti za trg surove nafte," je dejal svetovalec pri družbi JBC Energy. "V zadnjih nekaj tednih je prišlo do oblikovanja pričakovanega pritiska na pritok iranske surove nafte, pri čemer je bil obseg izvožene nafte znatno nižji."

Jack Ma bo prihodnje leto odstopil iz vodilnega položaja pri Alibabi

Gordon Grey iz banke HSBC je dejal, da obstaja "realna nevarnost", da bi lahko cena soda nafte znamke Brent presegla 100 dolarjev.

"Dejstvo, da trgi že sedaj potrebujejo veliko večjo ponudbo iz strani Saudske Arabije in nizka raven rezervnih zmogljivosti - puščajo svetovni sistem zelo občutljiv na morebitne nadaljnje znatne izpade ponudbe," je dejal.

"Velika negotovost"

Ruski minister za energijo Alexander Novak je dejal, da so svetovni naftni trgi krhki zaradi geopolitičnih tveganj in motenj v oskrbi. Opozoril je tudi na vpliv ameriških sankcij proti Iranu: "To je ogromna negotovost na trgu - kako se bodo obnašale države, ki na dan kupijo skoraj dva milijona sodov iranske nafte. Stanje bo potrebno pozorno spremljati in sprejeti pravilne odločitve."

OPEC, organizacija držav izvoznic nafte, ki predstavlja 40 odstotkov svetovne proizvodnje, je v svojem mesečnem poročilu znižala svojo napoved za rast povpraševanja po nafti v prihodnjem letu.

Poleg tega trgovalci spremljajo tudi napredovanje orkana četrte kategorije Florence, ki naj bi ZDA dosegel v petek.

Cena ameriške lahke nafte se je včeraj povišala za 91 centov na 70,16 dolarja za sod. Januarja letos je sicer cena soda nafte znamke Brent prvič po decembru leta 2014, dosegla nivo 70 dolarjev za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce