Finančni trgi

Prispevki

Cene stanovanj v Sloveniji doživele največji padec v EU

Cene stanovanj v Sloveniji doživele največji padec v EU
April 16
07:21 2013

Cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji so bile v zadnjem lanskem četrtletju za 8,8 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani. To je bil tretji največji medletni upad v EU. Bolj so se stanovanja in hiše pocenila le še v Španiji in Romuniji, je razvidno iz danes objavljenih podatkov evropskega statističnega urada Eurostat.

V Španiji so bile cene stanovanjskih nepremičnin v zadnjem lanskem trimesečju na letni ravni nižje za 12,8 odstotka, v Romuniji pa za 9,1 odstotka.

V območju evra so se cene stanovanj in hiš v medletni primerjavi povprečno znižale za 1,8 odstotka, v celotni sedemindvajseterici pa za 1,4 odstotka.

Občutno nadpovprečni padec so po trenutno razpoložljivih podatkih Eurostata zabeležile še Nizozemska (-6,1 odstotka), Portugalska (-šest odstotkov) Madžarska (-5,6 odstotka), Italija (-4,6 odstotka) in Irska (-4,5 odstotka).

Cene stanovanj znova navzdol

Precejšnjo rast so po drugi strani beležili v Latviji (9,8 odstotka), Estoniji (5,8 odstotka), na Malti (5,4 odstotka), v Luksemburgu (3,9 odstotka) in na Švedskem (3,8 odstotka). Okrevajo tudi v Veliki Britaniji (2,3 odstotka).

V primerjavi s predhodnim trimesečjem pa so se stanovanjske nepremičnine v območju evra v zadnjih treh mesecih lani pocenile za 0,5 odstotka, v celotni uniji pa za 0,7 odstotka.

V Sloveniji so upadle za 3,5 odstotka, kar je bil za Romunijo (-7,9 odstotka) drugi največji četrtletni padec v povezavi. Precej so upadle tudi na Madžarskem (-2,2 odstotka) in na Slovaškem (-dva odstotka). Najvišjo rast so medtem beležili v Latviji (4,2 odstotka), na Malti (2,1 odstotka) in v Luksemburgu (1,6 odstotka).

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles