Finančni trgi

Prispevki

Cene večine naftnih derivatov na četrtletni ravni višje

Cene večine naftnih derivatov na četrtletni ravni višje
August 16
07:07 2016

Trend nižanja cen naftnih derivatov v Sloveniji je bil v drugem četrtletju prekinjen, maloprodajne cene pa so se v primerjavi s predhodnim zvišale, kažejo podatki direktorata za energijo na gospodarskem ministrstvu. Na letni ravni so povprečne maloprodajne cene naftnih derivatov še vedno padale, predvsem zaradi globalnih padcev cen nafte.

V primerjavi s prvim trimesečjem so bile cene 95-oktanskega bencina v povprečju višje za 4,9 odstotka, cene 98-oktanskega pa za 5,2 odstotka. Liter dizelskega goriva se je v povprečju podražil za 7,4 odstotka, liter ekstra lahkega kurilnega olja pa za 5,8 odstotka. Na četrtletni ravni pa so se cene avtoplina znižale za 4,4 odstotka.

Dizel in 95-oktanski bencin doslej cenejša

V obdobju enega leta so se povprečne maloprodajne cene vseh naftnih derivatov znižale, in sicer 95-oktanskega bencina za 10,7 odstotka, 98-oktanskega za 9,8 odstotka, pri dizelskem gorivu so se znižale za 12,4 odstotka. Cene kurilnega olja so upadle za 19,6 odstotka, cene avtoplina pa za 12,8 odstotka.

Razlog za znižanje maloprodajnih cen so nižje neto cene brez davkov in dajatev, na drugi strani pa so se v enoletnem obdobju dajatve za bencinsko gorivo znižale za tri odstotke, za dizelsko gorivo zvišale za tri odstotke, za kurilno olje pa za 0,2 odstotka. Trošarina na liter bencinskega goriva se je v opazovanem obdobju zvišala za dva odstotka, za dizelsko gorivo za pet odstotkov, za kurilno olje pa je bila višja za 49 odstotkov.

Ob tem na direktoratu spominjajo, da je 9. aprila začela veljati nova uredba o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, po kateri so se iz regulacije izvzele cene 98- in večoktanskega neosvinčenega motornega bencina in ekstra lahkega kurilnega olja. Naslednji korak bo liberalizacija cen naftnih derivatov, ki se prodajajo na bencinskih servisih ob avtocestah, so dodali.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles