Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Cene življenjskih potrebščin v ZDA aprila z najvišjo rastjo v zadnjih treh letih

Cene življenjskih potrebščin v ZDA aprila z najvišjo rastjo v zadnjih treh letih
May 18
08:01 2016

Cene življenjskih potrebščin v ZDA so se po najnovejših podatkih, aprila povišale v najhitrejšem tempu v zadnjih treh letih, kar je predvsem posledica rasti cen energentov. Indeks cen življenjskih potrebščin se je tako glede na prejšnji mesec povzpel za 0,4 odstotka, kar je največji mesečni porast po februarju leta 2013.

Stalna rast inflacije bi lahko povečala verjetnost, da se bo Ameriška centralna banka pozneje letos, odločila za nov dvig obrestne mere. Preostali podatki so pokazali, da se je rast gradenj novih hiš povečala za več od pričakovanj, kar kaže na to, da se moč gospodarstva krepi. Podatki trgovinskega ministrstva so pokazali, da se je gradnja novih hiš v aprilu povečala za 6,6 odstotka na sezonsko prilagojen letni tempo 1,17 milijona enot.

"Pridobivanje zagona"

Podatki ministrstva za delo so pokazali, da so se cene energije aprila povečale za 3,4 odstotka, kar je najvišja rast v zadnjih treh letih, najbolj pa je k rasti pripomogel 8,1 odstotni dvig cen bencina.

Yellenova je opozorila, da so se finančni pogoji v ZDA poslabšali

Letni tempo rasti CPI inflacije se je iz marčevskih 0,9 odstotka povzpel na 1,1 odstotka. "Imamo CPI, ki je bil višji od pričakovanj, to pa nas bo spet spodbudilo, k budnemu opazovanju potez FED-a," je dejal glavni ekonomist pri družbi First Standard Financial, Peter Cardillo. "Boljši od pričakovanj so tudi podatki o gradnji novih hiš, kar je še eden od indikatorjev, da gospodarstvo pridobiva na zagonu."

Vlagatelji natančno preučujejo podatke in poizkušajo napovedati, kdaj se bo FED dejansko odločil za dvig obrestnih mer. Zadnjič se je to zgodilo decembra lani, ko se je centralna banka odločila za dvig v višini 25 bazičnih točk, kar je bilo prvo povečanje po letu 2006. Takrat so pri FED-u sporočili, da bodo še naprej spremljali številne dejavnike, vključno z inflacijo in gospodarsko učinkovitostjo, da bi ugotovili ali in kdaj bodo nadaljnji dvigi upravičeni.

Nekateri uradniki FED-a so za letos predlagali dve povišanji, a večina trgovalcev po novem računa le na eno letošnje povišanje obrestne mere. Naslednji srečanje FED-a je sicer predvideno v juniju.

Medtem se je ameriška industrijska proizvodnja v aprilu povečala za 0,7 odstotka, kar je najvišja mesečna rast po novembru leta 2014. Hkrati rast proizvodnje podpira stališče, da gospodarstvo v zadnjem času napreduje.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles